perjantai 28. helmikuuta 2014

Erilainen Kalevalanpäivä 2014

Hevoskastanjan salskea latvus.
Varmaan päästään tilastoihin, kun pakkasia on ollut niin vähän tänä vuonna. Ihanhan tässä rappeutuu, kun ei ole lumitöitä päivän piristeeksi. Pari päivää sitten saatiin ihailla melko sinistä taivasta, muuten on piisannut harmaan sävyjä ja lampunvaloa päivisinkin.
Tänään on sitä tavallisempaa, eli harmaa taivas. Yön härmeet ovat sulamassa n. klo 11.
Yöt ovat vähän pakkasella, päiväksi saadaan juuri ja juuri päälle 0:n.

Pohjakerroksen lämpöpumpun alle kertyy talvisin komea jääkeko sulatusvesistä. Tuo on mataluusennätys! Joskus se yltää melkein koneen pohjaan asti.   2011 piti ottaa avuksi kättä lujempaa ja yrittää madaltaa topan huippua. No sen lisäksi sain rikottua vasaran ja kirveen, niin vaativaa oli homma, kun toppa oli teräsjäätä....
Katselin muutaman vuoden ajalta helmikuisia muistiinpanojani, ja lumilapion sävyttämiä kertomuksia oli tarjolla. Viimeistään helmikuussa on lunta ja pakkasta saatu, vaikka talvi syyspuolella viivyttelisikin.
Pohjakerroksen "työmyyrä"... Varalta on seinällä myös sähköpatteri, mutta sitä ei ole lauhana talvena ollenkaan tarvinnut.
2007 oli sellainen Kalevalanpäivä, että tein kaupat taloon asennettavista ilmalämpöpumpuista, ja kohta maaliskuun alkupäivinä ne tänne ilmaantuivatkin. Kun sähkömiehelle ei löytynyt sopivaa väliaikaa niiden vaatimiin muutos- ja asennustöihin, koneet alkoivat jauhaa lämmintä vasta sen vuoden syksystä.

Pohjakerroksessa jatkaa työtään sama masiina, se on nyt siis 7 vuoden ikäinen. Asuinkerrokseen piti hankkia pari vuotta sitten uusi, kun entinen sanoi työsuhteen päättyneeksi. Pohjakerroksen kone tuottaa paljon vähemmän lämpöä, kun siltä pyydetään vain 12-14 asteen tasoa, eikä sitä panna pois päältä juuri koskaan talvisaikaan. Asuinkerroksessa puhallinkone on vierashuoneessa, ja silloin kun siellä yövytään, kone nukkuu öisin.

Keksin alkuviikolla, että saunan seinien ja lauteiden ison pesun voisikin tehdä jo nyt, kun keväällä on muuta puuhaa yltäkyllin. Kun olin ajatusta aikani hautonut ja varustautunut tarpeellisilla pesuaineilla, piti eilen alkaa roiskutella pohjakerroksessa. Näin talviaikana ei kannata tuulettaa pesuhöyryjä kauan pihalle, joten aloitin lämmittämällä leivinuunin oikein huolellisesti, ja iltapäivään mennessä oli homma hoidettu.
Tänä aamuna olikin kaikki jo kuivunut, ja jatkoin vielä pukuhuoneenkin puolella.
Ikkunalla olevat maksaruohon vauvat saa kohta panna ulkona kasvamaan, jos maa sulaa?
Varsinainen pirttihomma eli sukkatyö sai uutta puhtia alkuvuonna, kun löysin hupaisan harmaankirjavan Novitan Polkka-langan, jonka on pätkävärjättyä. Siitä saa ihan kissanraidallisia tuotteita tavallisen harmaan langan lisukkeena.
Nyt on tehtynä näitä 4 paria. Kissahuushollissa on hyvä, kun isommatkin asukkaat hipsivät raitakäpälissään... Kotipantterit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti