lauantai 16. tammikuuta 2016

Tukevasti miinuksella tammikuussa

Raijan joulupaketista hyppäsi seinäkoristeeksi sulkiaan pöyhimään uusi kukkokalenteri. Hieno!
Joulunajan merkit on tällä viikolla saatettu pusseihinsa ja laatikoihin. Olihan niitä jokunen tullut ripustettua, vaikka en niin tosissaan asiaan enää ole paneutunutkaan muutamiin vuosiin. Kaikki lapsenikin kävivät vierailulla, vaikken ihan varmasti edes odottanut, kun kiireitä ja touhuja on keski-ikään ehtineillä ihmisillä jo omastakin takaa ja joskus on hyvä ihan vaan olla sijoillaan.

Vuodenvaihteen tienoilla lunta oli alle 1 cm. Katsellaan pohjoiseen. Pienikin lumen määrä poistaa selvästi pimeän ajan ankeutta!
05 01 maisemat näyttivät itään päin tällaisilta, lunta oli saatu n. 2 cm.
Talvikin sitten viimein tuli, päästiin kyllä yli joulun eli 27 12  on ensimmäinen päiväkirjani merkintä tästä pakkasjaksosta, jonka loppua emme vielä tiedä. Lumi tuli vasta hyvän aikaa pakkasten alettua, ja kovin niukasti sittenkin, joten tänä vuonna routa on edennyt reippaammin kuin vuosiin. Isot puutavararekat ovat alkaneet ajonsa kaatolaanien laitamilta kohti tehtaita, kun maa jo hyvin kantaa.

Kuva on otettu hetki sitten eli 16 01. Pakkasta on tälle päivälle ollut mittarissa n. -20, joten yhtä kylmää kuin viikko sitten (-29) ei vielä ole ollut, miten sitten lienee huomenna. Taivas näyttää jo selvästi sinisemmältä, ollaanhan talvipäivän seisauksesta edetty jo melkein 4 viikkoa, josta johtuen päivän pituus on enennyt jo noin kuuteen tuntiin.
Viime tiistaina saatiin parhaat lumisateet, runsas 10 cm kevyttä höytyväislunta, jopa niin paljon, että jo linkoamistakin nähtiin. Omasta reviiristä eli poluilta ja rapuilta riitti luutiminen. Tuo yllä oleva kuva kertoo yhteensä saadut lumen määrät, ei siis paljon mitään verrattuna moniin aikaisempiin tammikuun näkymiin.

Tella tuli ilahduttamaan kylmän tammikuun sisäoleilua ja saamaan hieman ryhtiä minunkin ulkoiluuni. Kauan ei kuitenkaan ole tarjettu pihalla olla kovien pakkasien takia, koira alkaa nostella tassujaan hyvin pian pakollisten "kuvioiden" jälkeen ja kohta on puikahtamassa ovesta sisälämpöön. Eniten hommia tässä ulkoilussa onkin ovesta menon kohdalla, sillä tällaisella kylmällä pitää vuorata sekä ulko-oven että heiluriovien edustat tiiviillä eristeillä, ettei järin vedä.

Harmi, että juuri samalla ilmaantui alkava munuaistulehdus, jota nyt on hoidettu nopeasti eli sunnuntai-iltana aletulla antibioottikuurilla. Tällä kertaa se ehti tepsiä, kun senkka ei ollut mennyt ihan pohjamutiin asti. Ei tarvinnut mennä pillin jatkoksi. Eilen käydyssä jälkitarkastuksessa oli päästy jo normaaliin arvoon. Tella oli kyllä loistava lähihoitaja tullessaan aivan viereen avustamaan!

Kolmiokäenkaalit tykkäävät, vaikka ulkona olisi millaista, ja vaikkei sisälläkään olisi paljoa valoa! Oikein pohjolan sissi tämä kasvi.
Syksyllä tekemäni talon pohjoispuolisen tiiliseinän tilkitsemiset ja saumaukset vaikuttavat suorastaan ihanilta pohjakerroksen lämpötilan pitämisessä reilusti plussalla. Aivan eri puuliiteri kuin ennen. Siellähän ei saa vesijohtojen takia ollakaan jäätymisen pelkoa! Kaikkia koloja en saanut kuitatuksi, asiaan pitää perehtyä vielä kesällä lisää itäpuolen osalta.

Muutin kiinanruusut jo jouluksi tänne etelänpuolelle taloa, kun siellä liikenne on vähäisintä. Lisäksi ainoan lämpöpatterin lähellä kuivatan aina talvijalkineiden lumet, joten joka-aikaista kosteutta on ehkä eniten koko talossa.
Nuutinpäivät 13 01 kyllä sujuivat mitä hiljaisimmissa merkeissä, tässä kulmakunnassa ei ole nähty länsisuomalaisen perinteen kulkijoita. No mitään sahtiseutuahan tämä ei koskaan kai ole ollutkaan.
Aika kuluu sukka-askareissa, urakkaa on lankasaavin perusteella vielä "jonniiv verran"... Tellan mielestä suositeltava askare, kun aina voi tulla kyhjöttämään selän taakse.
Kuva saavista on otettu 3 sukkaparia takaperin. On alkanut uusi sukkapakettien lähettämiskierros, sillä aika moni läheinen juhlii tammi-helmikuussa...
Parin-kolmen viikon päästä saisi tulla lämpimämpää, että voisi ottaa tiivisteet ja peitot alaovelta uusien klapien tuomiseksi. Nykyvarastot vielä riittävät helmikuunkin, mutta tyhjentyneet laatikot  pitäisi saada samalla raivatuiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti