sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Uusi lumi vanhan surma?

Tänään puolenpäivän aikaan otettu kuva. Aurausviitan heijastusnauha on runsaan metrin korkeudessa.
Maaliskuussa sataa usein vielä paljon lunta. Sitä on saatu tänäkin vuonna, parin viime päivän saalis parikymmentä senttiä. Voimailutuokioita lapionvarrella on siis ollut ohjelmassa. Uusi lumi on niin valkoista, että häikäisee pilvisenäkin päivänä, kun auringonvaloa on jo niin runsaasti siellä taustalla. Kohtahan on jo kevätpäivän tasaus, noin viikon päässä. Mutta vanhastaan tiedän, että lumet alenevat vähiin jo maaliskuulla.

Aurauskeppien oikealla puolella on jäniksen aloittama kaivaus, jossa se etsi talvion kasvupaikkaa lumen alta. Muisti väärin, eihän sitä siinä ole! Satanut lumi tuli aika pian oksilta alas, koska alkoi tuulla. Kuva myös tänään otettu.
Nuohooja kipusi vuotuiselle käynnilleen katolle perjantaina ja oli ilahtunut, ettei sellaista lumikuormaa ollut kuin parina edellistalvena. Hän pääsi melko helpolla piipun juurelle, eikä tarvinnut konttailla, kun kattotikas oli löydettävissä ilman lumilapiota! Pian nuohous nykyään sujuu, kun työn suorittajalla on vakiovarusteena komea tuhkaimuri, jolla hormeista kolattu tuhka poistetaan tulipesistä. Ei ole siivoamista enää tämän käynnin jäljeltä niinkuin ennen, silloin takavuosina. Vierailu osui onneksi ennen tätä viimeistä sadekautta, huomenna olisikin ollut hankalampaa!

Näyttää siltä, että polttopuuta on kulunut ennakoitua enemmän. Ja tulee kulumaan, sillä nuohooja ilahdutti sanomalla, että kaikki oli kunnossa, senkuin polttelet vaan. Lähes kaikki autotalliin varastoidut klapit on jo kyyditty alakertaan laatikoissa, sinne ei jäänyt enää kuin yksi ryhdistäytymispäivän projekti. Tein kuskausta perjantaiaamuna, kun alakerran ovi oli avattava talvisuojauksistaan nuohoojan takia joka tapauksessa, ja puulaatikot olivat vähenneet puoleen kymmeneen. Nyt siellä on taas 30 laatikollista odottamassa.


Matonkutomiseni on saanut vauhtia, ja siksi tietysti polttopuutakin kuluu, kun tähän aikaan vuodesta vielä on hyvin lämmitettävä ennen kangaspuulle menoa. Ensimmäinen tuote on jo pois puista. Tällaisia värikkäitä eteistilojen mattoja tulee nyt useampiakin, sillä ne valmistuvat suunnitelmalla "otetaan mitä on ja katsotaan mitä tulee". Suurin osa kuteista on ns. ostotrikoota, mutta laitan mukaan myös leikkaamiani kuteita. Teen näitä viiden sukkulan tekniikalla, sillä saa kuteen riittämään pidempään ja varastot kuluvat tasaisemmin.

Polkusina on kahdella (1,3) ripsi, muilla kahdella (2,4) palttina. Opin tämän muutama vuosi sitten paikallisella kudonta-asemalla. Kuulemma se oli syntynyt vahingossa, kun alunperin oli pitänyt sitoa hieman toisin, mutta päädyttiin pitämään polkuset näin, kun saatiin matoksi melko tukeva lopputulos. Tällä tavalla olen tehnyt jo useampiakin loimia. Täytyy nyt ahertaa, sillä syksyllä tehty toinen saaliloimikin on vielä odottamassa, ja kohta alkavat kevään risusavottahommat. Tekisi mieli panna vireille pitkästä aikaa täkänäkin, sen tekeminen on niin palkitsevaa.


Sunnuntaivuorokauden ohjelmaan kuuluu talvikellon aikana myös pyykkäys. Silloin mittarista juoksee vain ns. yösähköä, joka on paljon halvempaa. Parin viikon kuluttua siirrytään kesäkellon aikaan, sitten pyhätyöt voi unohtaa, koska mittari mittaa halpasähköä kellon ympäri läpi viikon, lokakuun lopulle asti. Ennenkin tuli pestyä pyykkejä viikonloppuisin, koska se on työikäiselle ainoa vapaa aika kotiaskareisiin. Nyt säätelee aikataulun siis energiayhtiö. No, ehdin jo 40 vuoden työelämän aikana tottua tällaiseen säännösteltyyn kotielämän hoitamiseen, joten se ei stressaa mitenkään.
Ilmalämpöpumpun tehdessä hommiaan tässä huoneessa pyykit kuivuvat nopeasti, samaan vuorokauteen kuin pesukin. Onneksi Helena tässä taannoin ajatteli asiaa puolestani ja ehdotti kuivatuspaikan sijoittamista puhalluksen liepeille! Lingotusta pyykistä ei tipu vettä lattialle, joten sen voi sijoittaa mihin vain sen puolesta.

Auringon voimakkaista purkauksista syntyviä revontulia ei ole vielä tullut nähdyksi, vaikka harrastinkin iltaulkoilua siihen asti, kun oli kuutamoaikoja. Tikat kuitenkin rummuttavat kevättä, se korvaa noita muita eksoottisia elämyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti