lauantai 18. helmikuuta 2012

Synttäreitä hieman ennakkoon!


On jätetty helmikuun puolivälikin jo muistojen joukkoon. Kirpakka pakkasjakso on vaihtunut pienemmän pakkasen ja pölyävien lumipilvien viikoiksi. Muutos pani minut hankkimaan lumentyöntimen rapunpielen arsenaaliin. Lähes joka päivä onkin ollut nyt asiaa pihapolkujen siivoiluun. Tella tuli ilahduttamaan ruskealla katseellaan keskiviikkona ja viipyy sunnuntaihin, eilen saatiin myös Turun suunnasta Anni. Yläkertakin pantiin nukkumalämpöiseen kuntoon. Tänään saatiin vielä täydennystä, kun tuli Helena reisuistaan.

Annin taidolla saa hyvän lähikuvan!
Tella on aivan ihana sängynlämmittäjä. Minun sänkyni ei kyllä lämpiä, vaan se, jossa Helena tavallisesti yöpyy. Illan tullen otan siitä pois päiväpeiton, ja Tella kaivautuu peitonkulman ja tyynyn väliseen sopukkaan odottamaan, josko emäntäkin pitkältä matkaltaan tulisi ottamaan paikkansa. Se oppi Tiitulta tuon aikoinaan, siinä meidän Pikku-Musta oli aivan omaa luokkaansa. Tella saattaa siirtyä yön aikana kyllä tuvan puolellekin loikomaan, jos yö kuluu, eikä ketään ilmaannu.

Annin tuloa juhlisti naapurista pakkassäilööni taannoin ilmaantunut punajuuripiirakka, joka oli maittavaa! Kyllä toiset osaavat loihtia. Minulla on kaksikin tällaista taikasauvan heiluttajatuttavaa, toinen Moisionmäellä Turengissa asuva Anja, toinen tämä naapurini Päivi. Loistavan gourmet-aterian laatiminen ei ole kiinni suuresta rahapussista! Pidän tuollaisia kykyjä luonnonlahjoina samaan tapaan kuin Räikkösen Kimin ajotaidot Formula-ratin takana, joillekin sitä on vain siunaantunut. Useimmat meistä muista olemme ns. suorittajia ruoanlaitossa, nuo kaksi kuin taiteilijoita tekemässä maalausta.

Minun "maalauksessani" on, vaikka kaappi on mausteita pullollaan, yleensä vain jonkinsortin liemikuutio, jos kyseessä on keittoruoka, tai Herbamare, jos on muuta laatua. Poikkeuksen tekevät lohkoperunat, joille on omat mausteseoksensa. Niin helppoa se on kasvisruokien kanssa. Lähes kaikkeen käyvät mausteeksi myös juustot. Mikäli teen liharuokaa, joudun ongelmiin, koska mustapippuri ei sovi, siitä lähtee kurkunpään ärtyessä ääni tauolle, ja melkein kaikissa mausteseoksissa sitä on, "salt & pepper". Siispä teen kasvisruokia.

Tämä resepti löytyi Yhteishyvän ruokaliitteestä, ja tämä toinenkin erä onnistui hyvin. Raastoin mukaan hieman appelsiininkuorta. Piparivarasto ei vieläkään loppunut.
Annilla on syntymäpäivänsä lähiaikoina, mikäs sen parempi yhdistelmä kuin tehdä matka mummolaan ja irtautua opiskelun ja viikonlopputöiden kehästä. Tänään leivottiin toinen erä runeberginpiirakkaa, koska joulupipareita vielä oli varastossa ja leivonnainen tuntuu hyvin säilyvän sekä pakkasessa että jääkaapin rasiassa. Ateriat tehdään kasvisvarastoista.

Olen siirtynyt päiväkirkojen tallentamisessa kirjaan 2001-2004, joka alkoikin kovilla uutisilla. Tuolloinhan, syyskuun 11 päivänä 2001 kaapattiin neljä matkustajalentokonetta, jotka ajettiin päin WTC-torneja ja Pentagonia, ja saivat suunnatonta tuhoa ja pelkoa aikaan. Läheteltiin myös pernaruttobakteereita sisältäviä kirjeitä. Muistan olleeni Turengissa kansalaisopiston ompelukurssilla siihen aikaan, kun uutiset levisivät maailmalla, ja nuorempi tyttäreni lähetti minulle kohta tekstiviestin. En kuitenkaan ottanut puhelinta esille heti, kun ompeluissa oli niin kiinnostavia ongelmia, vaan vasta jonkin ajan kuluttua, kun olin lähes kotiin menossa. En tainnut oikein ymmärtää koko viestiä, se tuntui ihan epätodelta.

Olin jäänyt eläkkeelle elokuussa 2000, joten aikaa oli entisten kasviretkien, kudonnan ja ompelun lisäksi monenlaiseen lisääntyneeseen harrastamiseen. Matkailukin lisääntyi, kun kävin Madeiralla ja pohjois-Lapin laajalla retkellä, Kirkkoniemessäkin Varanginvuonossa. Menin kansalaisopiston savipajapuuhailuun, neulekoneen tutustumiskurssille ja opiskelin myös quilting eli tilkkutöiden perusteita. 2001 oli  vuosi, jolloin aloin täydellä voimalla harrastaa lankojen värjäystä kasvi- ja sienimassasta saaduilla väreillä. Tuo aika alkaa olla päättymässä, koska allergiat liemistä ovat tulleet liian hankaliksi kärsiä. Mutta olihan se toki ylen antoisa vuosikymmen! Nyt on menossa pääasiassa sukkapuikkojen ja kirjoittelun aika kotona.

Tänään klo 14.40 otettu kuva, kun taivas oli hieman vetänyt pilviharsoja sivummaksi. Yöksi tai viimeistään huomisaamuksi ennustetaan isoa lumisadetta, ehkä myrskyäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti