lauantai 5. syyskuuta 2015

Ihan viisi vuotta sitten


Ilmat olivat hieman lämpimämmät syyskuun alussa 2010, sillä oli korkeapainetta ja mittari näytti jopa +20 asteen määrää! Tuo ensimmäinen kuva on kyllä paria viikkoa myöhemmältä ajalta, kun viileät yöt olivat saaneet amurinviinin lehdet hehkumaan. Mutta koko vierailun ajan saatiin olla aivan sopivissa keleissä silloin.

Pitkämatkalaiset hieman silmät ristissä, kun edellisyö oli vietetty lentomatkaa tehden. Kas vaan, meillä olikin olohuoneessa silloin Elsan musta nahkatuoli, pikkusohva tuli vasta pari vuotta myöhemmin.
Tämä oli jo lähtöhalausten paikka rappusilla... Marja-Leenalla oli elinaikaa jäljellä kolme vuotta, sillä syyskuun alkupäivinä 2012 kuulin, että paranemista ei ole enää näkyvissä. Eikä ollutkaan.
Meillä oli ihanaa tohinaa, sillä syysvierailulle oli saatu korkeantason väkeä, kun Pentti ja Maija tulivat vihertävällä volkkarillaan ja kyydissä lisäksi Raija ja Ron. Saatiin viettää muutamia sukukeskeisiä hetkiä, kun Marja-Leenakin tuli keskiviikkona päivällä Lahdesta ilahduttamaan ja Helena pyyhälsi koirien kanssa illalla Mikkelistä.

Lämmin löytyy keskipäivältä, tätä maisteluhetkeä varten piti kaivaa vähän enemmän päällysvaatetta. Oikealla taustalla oleva karhunvattupensaikkokin on siirtynyt jo historiaan, kun se alkoi vallata liian tehokkaasti ympäristöään. Se oli Oulun yliopiston laitoksen myymä kanta, jonka piti olla vähäpiikkinen, mutta sehän oli ihan samaa kuin entinen Tatun hommaama, joka edelleen jatkaa voimissaan alapuutarhalla.
Karviaisten aika oli silloinkin vasta syyskuussa, kuten niin monena vuonna. Olin aika hiljattain tehnyt näille pensaille nuorennusleikkauksia saamani neuvon mukaan, siinä ohjattiin leikkaamaan keskelle pensasta tyhjä kolo, johon tulisi uusia pystyjä oksia, ja niinhän tuo hyvin olikin toteutunut. Jokohan taas olisi aika?
Juuri äsken kävin kuvaamassa Tatun ja Elsan karhunvattujen nykytilaa. Satokausi on alkamassa, suurin osa raakileina vielä.

Markkinat ovat Kausalassa aina tiistaisin, joten sinne suunnistettiinkin lattiaharjakaupalle, kun rapakon takaa ei tällaisia apuvälineitä löydä. Luonnonharjaksinen harja on kissahuusholliin hyvä, sehän käy leikkivälineestä samalla kun tekee siivoa.
Pian koitti kuitenkin uusi etappi, kun Raijan toinen tärkeä matkan syy alkoi lähestyä. Oli kulunut 40 vuotta siitä, kun hän alkoi opiskelunsa ulkoministeriön virkailijakelpoisuuteen oikeustieteen opintojensa ohessa. Pian kutsuikin tehtävä Bonnissa, eikä montaa vuotta kulunut, kun jo oli siirtyminen USA:an sekä töihin että väitöskirjaa puurtamaan. Ron puolestaan tuli olemaan kohta iloinen, kun löytyi aviopuolisoksi ihana vaalea suomalaistyttö!

Lisäksi täältä lähdettyä Espoossa tuli Raijaa ja Ronia tervehtimään muuta rannikko-Suomessa asuvaa sukua ennen paluumatkan alkamista, joten sukukokous sinä vuonna oli useammassa paikassa!

Vuoden 2010 syyskuu oli ennen kokematonta aikaa Helenan perheessäkin. Nuorimmainen Anni oli saanut opiskelupaikan Turun yliopistosta, joten syyskuun alussa oli muutto Mikkelistä sinne. Mitäs muuta kuin että äiti vuokraa pakettiauton, johon mätetään tyttären ja Varkaudesta asuinkaveriksi muuttavan Katariinan tavaroita niin paljon kuin auto vetää, ja sitten ajaa köröttelee Turkuun ja vielä sieltä takaisin saman päivän aikana. Katariinan äiti toisella autolla perässä. Uskomattomia työsuorituksia, ja vielä viikonlopulla ehti muuhunkin. Olin silloin koirien kotiäitinä Mikkelissä. Koirille koitti erilainen elämä, kun oli enää yksi ihmisrodun edustaja huushollissa, ja koiria kolme.

Tänään, eli 2015 oli syyskuulla tarjottavana pieni ukonilma keskipäivän virkisteeksi...
Ei loppuneet syyskuun yllätykset 2010 vielä tähän ryhdistäytymiseen Annin kohdalta, sillä tuskin oli paria kertaa enempää pyöräilty rauhallisiksi luvatuilla asuinkaduilla, kun jo joutui varomattoman autoilijan tönäisemänä katuun ja sitä rataa lasarettiin, josta kipujen ja keppien kanssa meni seuraava viikko ihan hissutellen. Pyöräkin oli korjaamatta pitkään...
No nyt tuosta viiden vuoden kuluttua on Annin opiskelu-urakka viime metreillä, ja suunnitelmat siinä mallissa, että yhteisestä asunnosta on luovuttu jo keväällä.

1 kommentti:

  1. On vaan ihana kuva tuo Raija ja Marja- Leena. Iloa ja läheisyyttä.

    VastaaPoista