tiistai 15. marraskuuta 2016

25 vuotta sitten osa 2

Autotallia edeltäneen navetan viimeiset hetket käsillä. Ulkovessan ja navetan ovet auki. Lato ja muut purettavat puuosat kohta poissa, pian odotellaan tasauskonetta.  Navetan oven päällä näkyy kapeita pystypinnoja, siinä on muisto Selman ns. huvilasängystä, joka käsittääkseni jäi tähän penkan uumeniin. Kuva 07 06 1991.
Tarkemmin etsittyäni löytyikin vielä monta talletettua hetkeä autotallivuoden 1991 ajoista. Jouduin jopa valikoimaan! Laitan lisät tähän kuvatekstein varustettuna.

Ensin vähän pihakuvia:
Seppo Kinnusen ottama kuva heinäkuussa 1991. Alapellolla oleva ensimmäinen pitkä kukkapenkki on saanut syyshortensioiden jälkeen töyhtöangervon ja ritarinkannuksen, edessä on harjaneilikoiden lisäksi jättipoimulehti Alchemilla molle ja vaaleanpunainen jalokallioinen Erigeron speciosus, nekin siis jo yli neljännesvuosisadan tontilla asuneita. Takana Elsan peruja olevia punaisia leimukukkia.
Tämäkin kuva on samasta kamerasta, kuvanottaja on Seija. Seppo on kuvassa kukkien takana mittakaavana. Sama kukkapenkki, mutta pitkältä sivulta päin. Sepon takana on hyvin hoidettu mansikkamaa, jossa niihin aikoihin piti olla verkko päällä, kun lintuja oli liikaa. Silloin oli fasaanejakin ottamassa omansa.
Tämä on 08 06 1991 ottamani kuva samalle alapellolle, josta näkyy, ettei pellolla juuri muuta silloin kasvanutkaan.  Kaikki puut ovat myöhempiä istutuksia. Se äskeinen pitkä kukkapenkki jää vasemmalle laidalle piiloon.  nykyinen jättikoivu kasvaa oikealla silloin kaksihaaraisena, pienempi haara otettiin pois myöhemmin. Paksuutta isommalla on 10-15 cm. Pyörä ja ruohonleikkuri saivat ulkoilla sen kesän milloin missäkin. Molemmista kaivoista (toinen pellolla pylvään lähellä) sai joskus vettä, kun jaksoi pumpata.
Talon seinustan patio on leikkonurmikkona, kalusteina talon entiset pöytä ja keinu omien Varax-tuolien lisäksi. Keinu kuivattelee ladosta löytynyttä isoa säkkivarastoa, mutta nyt en jaksa muistaa, kelle ne olivat tarpeen. Kuva on 17 06 1991, ja navetan kohdalla on hyvin haravalla muovattua luiskaa askelmineen.
Sitten siihen rakennustouhuun mukaan:

Raudoittajamestarina oleva Kajanderin Matti tarkistaa tulevaa laatan pohjaa 13 07 1991. Lapsia varten tuli varastoon hiekkakasa, mutta se kyydittiin sitten tallin taakse, että tuli parkkipaikkaa autoille.
"Kurat" kuivumassa ja hyvin jo kantaakin. Tarkastellaan 17 06 1991 kuivuusastetta ja valumuotti oli raksittu pois. Nyt vaan seiniä kohottelemaan... Vasemmalla Heikin takana on iso pihajasmikepensas, jonka Elsa istutti silloisen ladon etuseinälle. Laatta on siis n. 0,5m korkean hiekkakakun päälle tehty ja ladon ovi oli tuossa toisen seisojan takana.
Samana päivänä olikin jo nurkkapylväät pystyssä.
Viikkoa myöhemmin oltiin näin pitkällä, että ulkoseiniä laiteltiin. Kuva on 25 06 1991. Paitsi sitä Elsan jasmiketta, jonka nyt olen poistamassa muistoiksi, kuvassa on myös tienvarren kolmiopenkin puu, toinen hopeakuusi, joka ei tykännyt kasvaa suoraan. Niinpä siitäkin tuli aikaa myöten muisto, vain nykyinen eli Elsa-kuusi on pystyssä.
Erityisen ahkerana työmaalla hääri Emmi, joka tässä ohjaajan kanssa takoo vasaralla ovenpielilankkua kiinni. Hyvin meni.

Sitten päästiinkin jo valmiin päälle. Taidenäyttelykuvat on otettu 18 08 1991. Kaikki seinät tulivat täyteen nähtävää, keskilattialle haalittiin joutavat tuolit, että jaksoi katsella. Nurkkiin ja seinille vielä kukkaämpäreitä. Niissä oli Marja-Leenan hieno idea, eli vadelmanvarret ryhdikkäinä alustoina, joiden varassa kukilla oli mukava olla. En kyllä tuntenut läheskään kaikkia kävijöitä!
Suoraan ovelta sisään katsoen. Elsan aikoinaan tekemiä maitopussimattoja lattialla.

Juhannuksena olivat Ullan rippijuhlat Turengissa. Kuva on tilaisuuden jälkeen kotitalon pihalta ennen sisään menoa.
Niiden juhlien nuorin vieras oli neljän kuukauden ikäinen Anni, joka melkein jo istui isä-Sepon kainalossa.

Lopuksi kuva työpaikalta sen vuoden helmikuulta. Pusero on omaa designiä, tummansinistä paksua trikoota, jossa jostain palalaarista löytynyt joustintrikoon kappale resoreiksi. Kuva on oppilaan kamerasta saatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti