sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Pyykkipäivä

Ilmat ovat jatkuneet keskimääräistä lauhempina, sateitakaan ei ole ollut samalla tapaa kuin lokakuussa, vaikka kosteita ja pilvisiä päiviä riittääkin. Ei ole vielä tarvinnut nastakenkiä, vaihdoin Kuoma-saappaatkin takaisin crokseihin, kun tie ei ole ihan lätäkköinä. Puutarhan pohjan sammal kasvaa, kuten otsikkokuvan nallesta voi nähdä. Se on nököttänyt omenapuun kannolla jo monta vuotta ja siinä pulskistunut, jopa ruohokin kasvaa kainaloista. Sammal on verhonnut kannon kokonaan.
Pääosa vanhoista kukkavarsista on jo listitty, kun olen päässyt pariin otteeseen tällä viikolla hieman töihin.
Mitähän lie kylän tikoilla mielessä? Kaksi käpytikkaa piti rummutusharjoituksia aamulla isoissa hautausmaan puissa. Oliko pantu lapset harjoittelemaan, että keväällä osaisivat, vai onko tämä pikku pakkasen jälkeen tullut lämpimämpi kausi tikkojen mielestä jo merkki keväästä? Nähtiin tänä aamuna myös isompi eli harmaapäätikka, joka koputteli Kappelinmäen metsikössä. Niitähän on kylällä, ja ovat mielestään pikkulintuja, kun käyvät talipötkylää verottamassa naapurin ruokintapaikassa.
Alakuvassa on vapaana tallustava 1990-luvulla kuolleen Tapsan, entisen haudankaivajan koira Siru,  ei se viitsi mennä metsään asti, kunhan tässä lähitalojen nurkissa pyörii. Tella taas ei voi käsittää, että toinen koira on jatkuvasti sen talon nurkissa, joka on hänen. Haukkukerroista voi päätellä, koska Siru on menossa tai tulossa. Siru on vanhus, ehkä jo parikymmentä vuotta, eikä se opi uusille tavoille, vaan käy joka aamu hautausmaan nurkat kiertämässä.
Sunnuntai on varsin sopiva pyykkäykseen, sillä kellon ympäri pyörii ns. halpasähkömittari. Talvikaudella arkisin se mittaa yön kulutettua energiaa. Sunnuntaiaamun pyykit siis peseytyvät ja kuivuvat edullisesti. Ei silti, että pyykkiä niin tuhottomasti olisi, mutta viileän ja märän kelin aikana kaikkea kertyy enemmän. Varsinkin pesua kaipaavia villasukkia! Kun on ilmalämpöpumppu, niin sen lähistöltä löytyy hyvä kuivatustelineen paikka, ja pyykki on kaappikuivaa usein jo illalla.
Jostain hyvin kaukaisesta ajasta peräisin on minulle itsestäänselvyys, että sunnuntaisin pitää olla siisteintä, ja siksi myös tärkeimpien oleskelutilojen kohentelu menee siinä ohessa  pesukoneen antaessa tehokkaan tuntuisia taustaääniä. Piankos sitä suihke-Tolulla kuittaa likaisimmat kaapinsyrjät ja koirankupin viereisen lattian, siihen ei kulu kuin vartti. Sen jälkeen voikin syventyä varsinaisen sunnuntain viettoon. Tässä kirkon vieressä se merkitsee, ettei siivousaskareita tms. tehdä kuin ennen kymmentä. Varhaislapsuudessani oli tapana, että sunnuntaisin puettiin myös ns. pyhävaatteet päälle.
Tellakin järjesti itselleen pyykkipäivän juuri tänään löydettyään aamulenkillä jonkun epämääräisesti haisevan kieriskelykohdan. Toiveikkaasti kuvittelin, että lahoa sientä, mutta totuus taisi olla proosallisempi. Oltiin aamuhämärän aikaan metsässä, ja koira oli tietyllä lailla varpaillaan koko ajan ja katseli ympärilleen. Mikä lie ollut haju tai muu merkki, vaikka itse en mitään havainnut. Siksipä se kai arveli, että paras naamioitua sukeltamalla kaameimpaan metsästä löytyvään vaihtoehtoon.
Onneksi olin illalla vielä pitänyt tulta kiukaan alla kun olin iltasuihkussa. Voitiinkin oitis suunnistaa pesutilaan, jossa kutsuvan hajuinen sampoopullo odotti käyttöä. Madame ymmärsi, ettei kotona voi olla, jos ei tähän suostu, joten muitta mutkitta pesu sujuikin. Pyyhkeetkin pääsivät sitten vuorostaan koneeseen, kun oli kerran muutakin pyykättävää. Nyt koira käy toistuvasti kysymässä, etkö vielä vähän kuivattaisi tuosta ja tuosta, kun tuntuu viileältä.
Viikolla on maantienvarren pyykitys tai muu merkintä mittaamista varten ollut käynnissä, ja sitä edelsi helakan oranssinpunaisen spray-pullon kanssa häärijät, jotka merkitsivät paitsi ajotien reunaa myös ns. tien suoja-alueen ulottuvuutta meidänkin tiellemme. Vaakittajakin nähtiin töissään. Tiistaina 6. marraskuuta oli tietoimituksen loppukokous, ja ilmeisesti päästiin heti jatkamaan näillä käytännön hommilla. Pientareitakin on niistetty 10-20 cm matalammiksi ja siirretty kertynyttä hiekoitushiekkaa kauemmaksi sivumaastoon. Nyt on paikoin helpompi kävellä ajoradan sivulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti