lauantai 11. toukokuuta 2013

Mukavia toukokuun näkymiä

Talvi luovutti otteensa viimein. Helatorstain päivä sateesta huolimatta kipusi lähes +20 asteeseen eikä yö tahtonut jäädä pois siitä kyydistä, sillä aikaisin perjantaiaamuna oli mittarissa peräti +12! Se on termisen kesän tunnus, kun vuorokausi on kokonaan päälle +10 asteen. Perjantaikin oli kesäinen, ja saatiin illan mittaan oikein ukkoskuurokin, kun kapea pilvinauha matkusti Salpausselkää pitkin. Sekä Lahden että Kouvolan lehdillä oli tänä aamuna asiasta uutinen.

Koivut tulivat hiirenkorvalle hetkessä. Ihan yhtä lämpimiä öitä ei kai kuitenkaan ole luvassa useampia, mutta päivät ovat jo melko sopivia, viidentoista tienoissa. Keskiviikkona pesin paljon pyykkiä ja ulkokuivatin, kaikki olivat illalla kuivina kaapeissa! Nyt kuivuisivat matotkin pian, lieneekö pesupaikka vielä käytettävissä?
Mustikkakin jo vihertää mahtavasti! Kaikki muut kuvat ovat tältä aamulta, paitsi hautausmaan kuva torstailta ja pressu auki-kuva keskiviikolta. Aamuiset puutarhakuvat tulevat tertunkasvimaailma-blogiini piakkoin...

Helatorstain kunniaksi en tehnyt maatöitä, valitsin tilalle muutaman tunnin reisun käymällä Janakkalassa hautojen kevätkunnostusreisussa. Oli sitä paitsi ennustettu sadetta koko päivälle. Mikäs oli nyt mennessä, kun auton ensihuolto oli saatu pois päiväjärjestyksestä tiistaina. Tella paimensi kotia sillä aikaa.  Onneksi sateessa oli sopivia taukoja.
Multaa piti lisätä molempiin laatikoihin, olin siihen isolla kassillisella varustautunut. Routa oli kallistanut melkein kaikkien hautakiviä siellä Maurin rivissä ja lähellä, myös meidän. Berhardin risti oli hyvin suorassa, senhän laittoivatkin Jari ja Ulla! Toivottavasti Maurin kivi suoristuu, kunhan maa paremmin kuivuu. Istutin tänä vuonna kellahtavan valkoisia orvokkeja ensimmäiseen kasvuvaiheeseen. Papan laatikkoon viime kesänä tuodut tuoksuorvokit olivat tallella. Kävin myös ystäviä tervehtimässä, kiitos emäntä-Sirkalle, oli tosi mukava seurustella tuttujen kanssa.

Omassa puutarhassa on paljon kevätkukkijoita, ja ruohokin on hieman alkanut vihertää. Erityisesti ilahduttaa tänä keväänä valkovuokko, jota on enemmän kuin aikaisemmin. Ehkä märkä viime kesä soi sille tilaisuuden kasvattaa juurakkojaan? Muutenhan tämä tontti on aika kuiva alkukesän aikana.

Pajulinnut ovat tulleet laulelemaan kaihoisia laulujaan. Ennen lintukurssilla sanottiin, että peippo laulaa duurissa ja pajulintu mollissa, kumpikin lyhyen säkeen. Ja kun molemmat ovat Suomen yleisimpiä lintuja kesäisin, ulkoilma on yhtä sävellajien vuoropuhelua. Käki saapui myös alkuviikosta. Metsikössä koiran kanssa kuunnellaan metsäkirvistä, joka herjaa meitä sanomalla hyi hyi hyi. Se on tämän linnun tapa lopettaa laulusäkeensä, jonka se aina esittää lennossa, lopuksi istuessaan puun oksaan päätyy näihin sanoihin!.

Viikko on vierähtänyt puutarhatöiden lumoissa. Pääosa pensaiden ja puiden kevätkarsimisesta on tehty ja risut haketettu kuivumaan pressulle. Keväällä se on nopea toimitus, jos ei satu pidempää sadekautta, kuten viime keväänä, jolloin lukuisat mustat ja pienet mauriaismuurahaiset päättivät alkaa pressun alla kuivassa rakentaa pesiään hakkeiden lomaan. No pressu oli viritettävä jo keskiviikkoiltana ja näyttää ihan aiheelliselta!

Ensimmäinen viiden säkin multalastikin jo rantautui kukkapenkkien liepeille ja koska oli helatorstai tulossa, piti saada ne leveilleen saman tien. Toisenkin kuorman kyyditsin eilen odottelemaan. Aika paljon mullan määrä alenee vuoden kuluessa, mutta omaa multatuotosta en jaksa kärrätä tänne ylämäelle, onhan niitä kukkapenkkejä siellä alapihan puolellakin aivan riittävästi. Sitten mañana.

Tella avustaa paimentamalla autotallissa lastulaatikkopinon alaosaa. Siellä ehkä on hiiren tai myyrän pesä, koskapa vieressä olleita maa-artisokkalaatikoita oli ahkerasti verotettu talven aikana, muuten ne olivat talvehtineet hyvin. Koko lasti joutui nyt kompostille syöjien takia. Meneeköhän näillä tanhuvilla laiduntava rusakko syömään loput?
Autotallia pitäisi vielä siivota ja kyyditä klapeja. Se on koiralle mieleen, kun sinne mennään. Nyt se on oppinut autotalli-sanan, ja on kovin riemuissaan aiheesta. Toinen ilmaus on hänelle myös selvä, kun sanon että mennään ulos alakautta, niin koira suorastaan porhaltaa raput alas.

3 kommenttia:

 1. Kohta Tellan sanavarasto on kai yli sadan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kai. Se selvästi haluaa pysytellä kärryillä...

   Poista
 2. Kerro Tellalle paljon terveisiä! Olisipa ihanaa päästä äkkiä Iittiin, mutta taitaa mennä vielä jonnii aikoo ennen kun pääsen.

  VastaaPoista