tiistai 24. joulukuuta 2013

Vihreää joulua!

Antoisaa ja levollista joulun aikaa kaikille lukijoilleni!

Näkymä kirkkomaan puolelta tämän kylän kolkan taloryppääseen, saa yhtaikaa kuvaan kuusi rakennusta. Kuva eiliseltä.
Vihreä joulu on kovin tervetullut monien pakkas- ja lumijoulujen joukkoon. Ei tarvitse lämmittää yhtä mittaa, ulkona ei ole juuri liukasta, ja hengittäminen plus-asteilla käy helposti. Kuulemma marraskuu on ollut koko mittaushistorian lämpimin koko maapallolla. Mielestäni meidän paikkakunnalla ilman tila ei paljonkaan ole poikennut täällä tavanomaisista leudoista marraskuista.
Tänä aamuna klo 8.30....
Pimeyttä on riittänyt yllin, kyllin, kun pilvet ovat paksuja ja päivä alkaa vasta yhdeksän jälkeen. Tänä vuonna ripustin taas jouluvalot ikkunoihin ja lähetin joulukorttejakin. Molemmat jäivät viime vuonna tekemättä, kun oli olevinaan niin paljon muuta.

Nämä kaksi kuvaa ovat eiliseltä, kun puolen päivän aikaan oli tavallista vähemmän pilveä. Aurinkokin näyttäytyi tuokioittain vajaan puolen tunnin aikana.
Suomi hiljentyy muutaman tunnin päästä joulurauhan julistukseen ja sitä myöten sohvillensa köllöttelemään.
Aattopäivän entinen askare, hautausmaalla käynti voidaan nykyisin tehdä jo aiemmin, kun kynttilät palavat pidempään, tai vieläkin pidempään, sillä on myynnissä led-lampuilla varustettuja joulukynttilöitä ulkokäyttöönkin. Omat reisuni, Janakkalassa ja tässä lähihautausmaalla on siis tehty hyvissä ajoin, kun muuta liikennettä oli vähemmän.

Tavan mukaan hankin valmiin porkkana- ja lanttusosepötkylän, ja niistä valmistuivat laatikot eilen. Sain kolme 400 g rasiaa tehtyä, niistä yksi lanttua, yksi lantun ja porkkanan seosta ja yksi klassista porkkanalaatikkoa riisillä. Tähteistä tuli vielä yksi seos, jolla mennään aattopäivä joulutunnelmassa. Siinä on sen verran riisiä, ettei tarvitse tehdä puuroa erikseen...

Joulun uutuutena valmistin eilen myös kuivatuista luumupusseista nettiohjeilla konjakkiluumuja. Ehkä niitä olisi voinut haudutella liemessään vieläkin kauemmin tapahtuneen 1,5 h asemasta. Seuraavalla kerralla teenkin niin, että liotan luumuja jo etukäteen. Luumujen seuraksi on varattu joulumausteista rahkaseosta.

Tässä on noin puolet vuoden mittaan tehdyistä, osa on jo lähtenyt matkaan.  Isoimmat sukat ovat Seitsemän veljestä-langasta.
Viimeiset joulunalusaskareet. Sinisiä pitäisi vielä tehdä...
Muuten on lähes koko joulukuu, kuten edellisetkin kuukaudet menneet ohuen Nalle-langan kanssa sukkia tehden, sen jälkeen kun saaliloimi valmistui. Ohuempi sukka on hitaampi tehdä, mutta lankavarastojen hävittämiseen on ollut ryhdyttävä ihan tosissaan. Sukkia on tullut tänä vuonna tehtyä kymmeniä pareja, sillä aloitin hommat jo kohta edellisjoulun jälkeen ajatellen, ettei tulisi kiirettä ennen joulua. No, se oli hyvä, ei hoppua tullutkaan!

Jouluvierailut alkavat vasta huomisesta, Tella-koira tulee jäämään joksikin aikaa tänne vaihtelemaan makuupaikkaa. Lammaskallion mäellä käydään myös kirmailemassa, mutta jäät ovat sen verran ohuet, etten ajattele rantareisuja. Sukan kutominen jatkunee, sillä koira tykkää kovin istua kiinni kyljessä, kun heiluttelen puikkoja. Näillä mennään.

1 kommentti:

  1. Ohoh, kylläpä on mahtavat lieskat makuuhuoneen ikkunassa, kun siellä on tavalliset sähkökynttilät tuikkimassa säleiden välissä. Led-lamput ovat muissa ikkunoissa.

    VastaaPoista