tiistai 17. toukokuuta 2011

Tontilla tapahtuu: valoa kansalle!


Tänään tulivat sitten sähköt autotalliin!Olin alustavasti kysellyt perjantaina, milloinka luottosähkärilläni olisi aikaa tuohon projektiin, arvelin kyllä, että menisi viikkoja, kuten niin monesti ennen. Yllätys olikin suuri, kun hän ilmaantui katselemaan tilannetta saman päivän iltapäivällä, ja kun homma ei näyttänyt järin kauhealta, autosta nousi maakaapelikela, josta musta kaapeli alkoi suoltua talosta autotallille päin. Saatiin siihen pisteeseen, että minulle alkaisi kaapelin maahankaivuu, jahka joutaisin.

Lauantai ei ollut sopiva päivä, sillä koko päivä oli pyhitetty rakupoltolle Perheniemen Metsälässä. Kylmä tuuli puhalsi  vaakasuoraan laajalla peltoaukealla, mutta polttouuni oli saanut suojapressuja ympärilleen, joten poltto onnistui mainiosti, talvihattu korvilla ja toppatakki päällä kului kuusi tuntia. Kotiin tultua olikin sitten hempeää laatuaikaa Wilman kanssa, joka oli kiltisti vahtinut taloa sillä aikaa. Oli aivan liian kylmä hänelle olla ulkona noin pitkää aikaa. Ja tietysti piti lauantaina mennä saunaan!

Sain valmiiksi kolme siiliä, jotka yllättivät näyttämällä ihan hopeisilta!  Valmistin myös kolme ruukkua, joko suojaruukuiksi tai pöytäroskis-käyttöön. Tässä saalis kuivumassa kuurauksen jäljiltä, koska liika noki pestään pois.
 Sunnuntainakin tapahtui, sillä vuodesta 1992 asti autotallissa odottaneet keittiönkaapit nousivat peräkärryyn ja siirtyivät Jaanan ja Vesan reviiriin muutaman kilometrin päähän. Vanhat Finnokalusteen sohvapöydät olivat siirtyneet maanantaina näyttelytilojen kalusteiksi, ne tietysti joutivatkin mennä ensin, sillä olivat odottaneet KP (=kelpaa palvelukseen)- komentoa jo vuodesta 1983. Autotalli alkoi olla lupaavan tyhjä! Illalla käytiin vielä purkamassa keramiikantyöt näyttelystä.

Maanantaiksi olin aiemmin järjestänyt matkan entisille kotikulmilleni Hämeeseen, joten silloinkaan ei vielä tehty kaivuutöitä. Sähkömiehellä oli kuitenkin aikaa tulla iltapäivällä pistorasioita ja lamppuja virittelemään, kun sattui liian runsas saderintama hänen ulkoprojektejaan silmällä pitäen. Minulle onni, että kaapelinpää oli jo reiästä sisällä autotallissa. Talliin tuli kattolamppu ja pistorasia, ulos kaksi ulkovaloa ja kaksi pistorasiaa. Kaksi ulkovaloa riittää kolmelle sivulle, kun ne sijoittaa sopivasti kulmiin!

Kaivamiseen kului lähes neljä tuntia, vaikka matka ei ollut kuin kymmenisen metriä, ja vain lapion levyinen oja. Irtomaata ja turpeita tuli kuitenkin monta kärryllistä, onneksi täyttömaa-kompostilla oli sopivia koloja, joihin sijoittaa. Liuta kasvien taimia siirtyi paakkuineen sopiviin kukkapenkin kulmiin.
Tänä aamuna ei sitten emännällä ollut enää paljon valinnanvaraa, koska kaapeli piti upottaa ennen sähköjen lopullista valmistumista. Siispä otin mukaan pistolapion ja oivan perunakuokan, koska tiesin maan hyvin kiviseksi, ja siihen sopi perunakuokka hyvin. Kaapelia varten tarvittiin n. 10 m ojaa, tein varmuuden vuoksi niin syvän kuin sain eli n. 30 cm, ja kivimurske ja irtosora täyttivät kaivantoa sitä mukaa kun sain tehtyä, puoli metriä kerrallaan. Sainkin kaapelihomman juuri valmiiksi, kun puolestaan sähkömiehen muut toimet sallivat tämän projektin jatkamisen.

Pation yläreunan laatoitus nousi työmaan tieltä pois, ehkä huomenna sitten laitan laatat paikoilleen, mikäli ei sada liikaa.
 Niinpä kaikki valmistui, varoitusnauhaa myöten, joka tuli kaivantoon lähes päällimmäiseksi siltä varalta, jos paikkaa myöhemmin ruvetaan mylläilemään.

Murskekasakin on jo selvästi huventunut! Kaapelikaivannon pintaan tulee vielä viimeistelyä murskeella, ja sen jälkeen hieman pation laattojen alle lisää, koska tuntuu siltä. Loppu kulunee sitten muiden laattojen alusiin ja alapihan rännien seutuville.
 Wilma kävi hihnan päässä muutaman kerran katselemassa työn jälkeä, ja koska mitään hälyyttävää ei näyttänyt olevan, tahtoi pian sisään takaisin. Hän suhtautuu jo aika luottavaisesti siihen, kun poistun pihaprojekteihin, mutta tulee kyllä aina eteiseen saatolle, jos vain suinkin huomaa. Uni on välillä niin sikeää, ettei herää liikkumisiini. Onneksi tuo kaapelihomma tuli tehtyä nyt, kun kasvukausi on vielä aluillaan! Taponlehti- ja keltapeippitaimet intoutuvat varmaan kasvamaan uudessa paikassaan, niitä oli angervonalus aivan täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti