tiistai 20. tammikuuta 2015

Valoa päin

On päästy jo yli 7 tunnin aurinkoaikaan, ja tänään sen voi ehkä omin silminkin havaita, kun pilvien määrä on kovasti pienentynyt. Heikinpäivä oli eilen, talven selkä taittui. Onnea jälkikäteen Heikeille ja Henriikalle! Päivän aurinkoaikaan tulee nyt lisäystä 4-5 minuuttia. Utsjoellakin on tänään jo 2,5 h päivä, siellähän kaamos saatiin tyrkättyä historiaan viime perjantaina. Ensimmäiset 3 kuvaa ovat tältä aamulta n. klo 10.10, loput eilen otettuja.

Vielä eilen tehtiin lumitöitä, niitä piisasikin kuluneelle viikolle lähes päivittäin. Iltamyöhälle osui Teemun aurausprojekti, olin jo suunnittelemassa yöpuulle menoa. Osa sateesta oli vettä, ja kun eilen käppäilin autotallin oven edessä kolatulla tiellä, jäi vielä märkä kengänjälki muistoksi, oltiin vasta hieman miinuksella. Yön aikana painuttiin kevyesti kymmenen pakkasasteen alapuolelle, mutta nyt on mittarissani himpun verran lämpimämpää, noin -9,5. Silti on asiaa viritellä tulet molempiin uuneihin pohjakerroksessa.

Lintulaudalla riittää vilskettä, nyt ruokailijaparvi on yli puolen sadan. Pääosa on tali- ja sinitiaisia, loput pikkuvarpusia, joskus käpytikka. Harakat ja naakat suorittavat häjyjen tapaan massakäyntejä silloin tällöin.
Sunnuntain märät sateet valuttivat peltikaton lumikuormasta puolet alas. Polun pohjalla on sen verran liukkaan tuntuista, että oli aihetta hiekoittaa, ja siihen se pussi sitten tyhjenikin. Mutta muuten en uskaltanut kulkea klapikärryn kanssa rinnepolkua alas.

Kun on siirrytty juhlakaudesta peruselämään, etsin sunnuntaina kaappien kätköistä viimeisiä rippeitä piirakaksi, vihoviimeiset muutamat omenat saivat seurakseen raparperia ja punaherukoita jonkun vuoden takaa, siinä päiväkahvin lisuketta! Jääkaapin hyllyjen siivouksesta on tullut sen verran tulosta, että pääsin jo suuremmitta vaivoitta siivousrätin kanssa pyyhkimään.

Viikonlopun aikainen tuvan siivouskin oli sen verran perusteellinen, että lattialuuttu otettiin töihin ja lakanat ja sohvanpeitot menivät pyykkiin. Samalla etsin uutta näkökulmaa liinavaatekaapin alahyllylle jämähtäneisiin verhoihin, ja hyvinhän ne tuntuvat istuvan sohvien suojiksi. Vaihdetaan sitten hyppimiseen paremmin soveltuvat puuvillaiset, kun Tella tulee seuraavalle vierailulle.

Kun kaikki oli siivottu ja pöytä putipuhtaana, sopikin sitten alkaa tehdä tälle viikolle suunniteltua kankaiden silppuamista, kun ompelutunneille torstaina aiotut työt pitäisi saada saumurivaiheeseen. Joskun takavuosina tekemäni "postinhakuvaate", pitkä fleecetakki, tulee saamaan seuraa, kun Paateron loppuunmyynnissä oli kahtakin mieleistäni fleeceä. Laitan etukiinnikkeeksi vetoketjun, se on helpoin laittaa ja pukea. On sitten tarjota paleleville vieraille lämmittelytakkia, kun meillä huonelämpötila on 2-3 astetta vähemmän kuin yleisesti.

Musta ja harmaa kaipaavat kyllä jotain virkumpaa kaulus- ja hihansuumateriaalia. Kunhan siihen asti päästään, niin pitää löytää jotakin sopivaa. Jostain, mutta en muista kaikkia omia varastojani, ennenkuin käyn yläkerrassa, ja kunhan toisessa kangaskaupassa tulee asioitua, ehkä huomenna.

Väliajat täyttyvät vanhaan tapaan sukankutimen seurassa, kun ei vinttipuuhiin kannata mennä kylmettymään. Pentin syntymäpäiväpaketti jo lähti, ja kohta on muita miespuolisia syntymäpäiviään suunnittelemassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti