Vanhan talon tiilistä tehtyä perustusta oli levitetty uudella valulla, jolloin saatiin noin 2,5 x 2 metriä leveät uudet tilat eteisen kahtapuolta. Ensimmäisessä eteisessä oli ollut ikkuna itään ja länteen, nyt löytyi idän puoleisen muinaisen ikkunan aukko ruskean pahvin piilottamana. Tuohon kohtaan sommitellaan kunnon kokoinen ovi, vasemmalle jäävä vajaan 60 cm:n levyinen entinen kulkuaukko tuulikaappiin suljetaan nyt, kun sitä ei enää tarvita.
Talossa on paljon tuollaista ruskeaa vajaan sentin paksua pahvia rakenteissa, mm. väliseinissä, se oli 1930-lvulla kai aika uutta, sillä sehän on selluloosatehtaan tuote, eikä niitä tehtaita Suomessa montaa vuosikymmentä 1800-luvun puolella ollut, pääosa alkoi toimia 1880-luvulla. Rakenteissa on myös paksumpaa eristämiseen tehtyä (ehkä sahanpurusta puristettua) pari senttiä paksua levyä. Siitä meillä oli tehty myös ensimmäisen tiskipöydän alakaapin ovet. Mahtoikohan nimi olla insuliitti?
Kuvasta näkyy myös, että kuten arvelinkin, eteiseen ei ollut riittänyt enää hirttä seiniksi, vaan 1939 oli otettu lauta avuksi. Sinne väliin pantiin eristeitä, joko sahanpurua, sammalia, olkia tai muuta kuivaa ja ilmavaa materiaalia. Meillä on käytetty tuota ensimmäistä eli sahanpurua myös 1952 lisärakennuksen seinissä. Koko yläkerta sai sellaiset seinät, sillä hirsikerrat loppuivat vintin ikkuna-aukkojen alareunan kohdalla.
Seison kuvaa ottaessa etelään päin olevan ikkunan vieressä. |
Sahanpurusta jäi kammottavia muistoja rakennusajan 1952 jälkeen, sillä purujen joukkoon oli jostakin etsiytynyt lähes parisenttisiä rohmukuoriaisia, jotka munivat purun sekaan. En muista sellaisia aikaisemmalta ajalta. Naaras elää vuosia ja voi munia tuhatkin munaa elämänsä aikana. Kun toukan kehitys vaatii 13-30 asteen lämpötiloja, ei ihme, jos niitä meille alkoi ilmaantua, kun vesikeskuslämmityksen putket oli sijoitettu puru- ja lastueristeiden kanssa ala- ja yläpohjaan lämpimäksi hautomoksi. Kuulemma tämä pimikkökuoriaisiin kuuluva laji on pohjois-Afrikasta kotoisin ja syö etupäässä jauhoja, siemeniä tai näkkäriä tms kuivaa. Miten niitä tuli, ei ole tiedossa, mutta google tietää kertöa, että myllyjen ja leipomoiden kautta se on maassamme levinnyt. No, näkkileipää ostettiin 1950-luvulta alkaen, mutta ei ennen.
Uusia polvia kuoriutui siellä purujen eristeissä ja yleensä niitä näki kävelemässä rakennuspahvilla kamarien päällystetyssä katossa. Ihania aamu-unia kesän alkaessa uudessa vinttikamarissa ei yhtään tehnyt mieli jatkaa, kun ei tiennyt, montako öttiäistä sinäkin aamuna tulisi pelottelemaan ja metsästettäväksi. Joskus ne pyrähtivät lentoon, törmätäkseen sitten esim. ihmiseen. Niistä levisi kammottava lysolin haju. Luulin silloin, että ne syövät purua, koska niitä sieltä aina tuli, mutta se oli ilmeisesti niille vain muodosvaihdospaikka. Niiden toukkia en ole kuitenkaan koskaan nähnyt?
Meillä oli noihin aikoihin kotieläimiä ja navetta, joten kaikki vähänkin syötäväksi kelpaava tähde koottiin possun tai lampaiden ja kanojen evääksi. Niihin aikoihin tuli myös auringonkukan siemenistä öljyn puristuksen aikana tehtyjä kakkuja, joita syötettiin kotieläimille. Selailin vähän googlen sivuja, kun en oikein muistanut, mille eläimelle niitä olisi jaettu, sieltä vastaan tuli vinkki, että maidon laadun parantamiseksi lypsykarjalle olisi käytetty. Ehkä rohmut kulkivat niiden kakkujen mukana ja toukatkin ehkä asuivat navetassa?
Kun talo oli minulla kesämökkinä 23 vuotta, olisi luullut noiden kuoriaisten kaikkoavan, mutta joitakin yksittäisiä vieläkin näkee, ei kuitenkaan joka kesä eikä taatusti parvittain. Käyvätköhän ne nyt lintujenruokintaeväiden kautta maailmanvalloitustaan?
Ja taas tämän päivän kuviin.
En tiedä, oliko tullut kiire vai muu syy, mutta perunkirjoitusten aikaan 1970-luvun lopulla sama tilanne oli edelleen. Ainoa kalustus oli paksu lankunpätkä, jossa paljon reikiä työkalujen varsille niiden säilyttämiseksi löydettävinä. Pojat perivät pääosan niistä, vain jokunen jäi, kuten esim. sorkkarauta.
Styrox-levyjä oli myös seinien eristeenä, ne oli lyöty nauloilla niin, että naulan ja levyn välissä muutaman sentin pahvinkappale estämässä rikkoutumista. Levyt otettiin toistaiseksi talteen, jos niitä käytetään lattian eristeinä, kun ovat hyvin ehjiä. Styrox ei ole moinankaan vedestä, jos sitä joskus tulisi, sehän jopa kelluu, ja sen päälle voi panna esim. vuorivillaa. No, vettä tuolla ei kyllä näytä olleen, joten Tatun salaojitus on ainakin pihan pintavesiin tepsinyt. Sen sijaan purujen seassa oli muutamia muumioita, rottia ja hiiriä.
. |
Impatiens balsamina eli huonepalsami, kuva on Exotic Gardenin siemenmyyntiluettelosta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti