sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Kevätpuuhia riittää!


Parkkipaikalla ja etupihalla on lunta enää kasausrippeinä, kuva talletettu tänään iltapäivällä.
Havupuiden aluset ovat vähiten lumiset, tässä seison kuvaa ottaessa Elsa-kuusen lähellä ja katselen  "Rhodosaliin" päin eli pohjoiseen. 
Kevät on jatkanut etenemistään hitaasti, mutta varmasti. Kuivien ja kirkkaiden ilmojen keskeen on tulossa parin päivän sisään matalapaine, joka saattaa pudotella uutta lunta ja räntää paikoin runsaastikin, joten nyt on mukana muutama ulkokuva ajalta ennen lumisateita.
Autotallin nurkalta alapellon suuntaan...
Autotallin koilliskulmalta alapellon suuntaan.

Toista viikkoa oli aikaa miettiä, miten järjestelisin huoneita entisillä kalusteilla, kun yläkerran hallista 28 03 oli saatettu maailmalle siellä jo pitkään asuneet sijoituskangaspuut. Puuhaamista ennen oli kuitenkin vielä noin viikon mittainen Lohjan reisu, joten asiaa piti pohtia vain teoriassa. Hyvä niin, sillä vanhemmiten ei kannata lahoavan selän kanssa tehdä turhia kalujen siirtoja varsinkaan yläkerran ja alakerran välillä.

Ryhdyin hommiin vasta torstaina, vaikka keskiviikkona jo kotiuduttiin, varovasti sittenkin. Päädyin siihen, että viipurilaisena ostoksena 1935 talouteen tullut Hessu eli melkein mustaksi petsattu lasten pinnasänky sai lähteä autotalliin, nykyajan vauvat ovat hieman eri kokoa kuin 1930-40-lukujen tuotokset... Se olikin palvellut täällä asuinkerroksessa lähinnä ylimääräisten vuodevaatteiden sijoituspaikkana, kuten ennen vanhaan (yläkaappien puuttuessa) moni pikkusänky, joista saatiin peti sitten penkille tai lattialle sijoittuvalle yöpyjälle.

Hessun väistyttyä vierashuoneen nurkasta jäljelle jäi käyttökelpoisia kappaleita, joiden kanssa sitten aika kului torstaina. Jo aikaa sitten yläkertaan oli viety makuuhuoneiden istuimiksi sohvakaluston sinkkusohvat, mutta kun kaikki vanhat vintiltä löytyneet muut istuinsohvat olivat tulleet kunnostetuiksi, niin jälleen oli ylimäräisiä kulun esteitä. Lopulta päädyin siihen, että kannan yläkertaan niistä vain keveimmän parin, ns. Elsa-Tatu-tuolit, jotka oli hankittu varhain 1950-luvulla, sen asian Pahalahden Marja totesi katsellessaan niiden täytteeksi pantuja pehmikkeitä.

Eteisen oleilusopessa oli sinne keväällä 2018 pantu Pertti-veljeni seminaarityönä valmistama istuin, joka umpipuisena rungoltaan ei varmaan koskaan petä, mutta on turhan painava. Se sai jäädä paikoilleen, ja torstaipäivä kului sitten tuon sopen ja alakerran vierashuoneen kalustamisessa.

Pieni tietokonepöydän sivuun hankittu apupöytä ei nykyisin mahdu paikkaansa tuvassa, joten se sai ottaa tilan Hessusta vapautuneesta makuuhuoneesta. Sen alle saa tulija panna kassinsa tai laukkunsa, ja pöytä tarjoaa hieman vapaata laskutilaa, etteivät mukaan otetut kamppeet katoa näkyvistä.

Vuosi sitten olin kehitellyt eteisen soppeen kukkapöydän entisistä kirjahyllyn osista, mutta sen sivuina  ja jalkoina olleita osia (60 cm leveät) tarvittiinkin jo syksyllä, sillä tuulikaapin syvennyksen koko ei muuta saatavilla olevaa sallinut. Ja sehän tarvitsi kipeästi jotain kalustetta linnunruokia yms. varten.

Hyllyjen pinnat menivät odotuslistalle jo syksyllä. Ne tarvittiinkin sitten yläkerrassa. Nyt kehittelin tilalle kukkapöydiksi kolme erilaista pikkukalustetta, jotka ovat kyllä erikorkuisia keskenään, mutta toisaalta ovat kasvitkin: Makuuhuoneessani ollut pikkupöytä, korkea talousjakkara ja Päivin muuttokuormasta meille tipahtanut pienempi sarjapöytä, jonka sai kohtalaisen hyvin kantavaksi jalkojen ruuveja kiristämällä.
Vuosi sitten vaaleiksi maalatut kirjahyllyn osat asuvat nyt yläkerrassa, hallin ikkunan edessä aputasona tai kukkapöytänä, kumpaa nyt kulloinkin sattuu tarvitsemaan.
Perjantaina olinkin jo valmis yläkerran siivoukseen, koska sehän nyt pitää joka tapauksessa keväisin toimittaa. Tarkemmin ajatellen tein ensin siivouksen tyhjimmässä osassa eli kangaspuiden paikassa, jossa ei ollut mattojakaan pudisteltavaksi. Kuitenkin kaikki nurkat tyhjenivät omien kangaspuiden varaosista, ne mahtuivat vaatekomeron takakulmiin. Rakentelin saatavilla olevista osista myös kukkapöydän ikkunan eteen, joskin kudonta-aikana se kyllä tarvitaan kerien ja sukkuloiden tilapäiseksi laskutilaksi. Jalkaosat jatkavat vanhaan malliin kirjahyllyn apuosina, sillä mm. lastenkirjoja ei kannata panna kovin ylös huterahkoihin vanhoihin hyllyihin...


Lopulta olin saanut puhtaalle lattialle sopivan kokoisia mattoja, joten kalustamaan! Molemmissa yläkerran huoneissa piti käydä, sillä niissä oli vaalean sohvakaluston sinkkusohvat, kummassakin yksi. Niiden siirtäminen on mahdollista, kun ovat keveitä painoltaan ja jalat saa irrotetuksi oviaukkojen ohituksen ajaksi. Sohvapöydän virkaa toimittaa Ullan huoneessa ollut viipurilainen Musta kistu (= kirstu),  jonka joskus olen maalannut valkoiseksi. Siinä on hupaisa naftaliinin haju, sillä Elsa säilytti siinä kesäisin villakamppeita, kuten pipoja, huiveja ym.


Poikien huoneena ollut makuukamari sai tuolikseen viereisestä huoneesta Tatun mustan nahkaisen tuolin, joka oli hankittu 1970-luvulla. Sinne ei muuta mahdukaan, koska se on pienempi ja parisänky on siellä.


Niinpä Tyttöjen huone eli Kirjasto sai ottaa vastaan aiemmin mainitut asuinkerroksen siirtolaiset eli Elsa-Tatu-tuolit, jotka ovat kooltaan pienemmät kuin siellä ennen olleet nahka- ja sinkkusohva. Vaatenaulakon virkaa toimittava kaluste siirtyi nyt oviseinälle, kun tilaa oli enemmän.

Ullanhuone jatkaa nyt hieman vähemmillä kaluilla, kun se Musta kistu sieltä muutti halliin. Se toimi aiemmin yöpöytänä sängyn vieressä, sen tilan otti Elsalla ennen tv-aikaa ollut radiopöytä, joka oli ollut nurkkaan ahdettuna ja kirjoja täynnä. Hyvin paljon siellä vieläkin on kalustetta, joten jotakin harkintaa pitänee tehdä. Sitten joskus.

Lauantaipäivä sujui  projektin osalta pyykkäysten merkeissä, sillä liuta verhoja ja päällyksiä ym piti saattaa tuoreempaan kuntoon. Eihän tuossa kerroksessa muuten asuta paitsi satunnaisesti, ja vaikka pölyä on suhteellisen vähän ilmassa, niin jotain kumminkin kertyy.

Tänä aamuna sain sitten vielä silitetyt tekstiilit paikoilleen suurimpaan osaan kohteista. Raija Sundholmin virkkaamat simpukkamalliset koruliinat menivät nyt hallin sinkkusohvien selkänojia koristamaan, siksi etsiskelin pienet vihreät koristetyynytkin samoille maisemille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti