torstai 18. huhtikuuta 2019

Kiirastorstain aamua

Pation laajennus etupihalla sai tällä viikolla uudet asukkaat eli pari istuskelupaikkaa, jos sattuisi tarkenemaan. No tänä aamuna ne kelpasivat kuitenkin tyynyjen tuuletukseen sopiviksi alustoiksi. Isoihin ruukkuihin löytyi sypressien seuraksi pikkunarsisseja ja tallin hyllystä amerikantuliaisina joskus muinoin tulleita kestokukkia.

Aamu valkeni hieman vaaleanpunaisissa pilviharsoissa. Päädyin tekemään vuodevaatteiden tuuletusta jo seitsemältä, että ehtisi kiireettä kaikki päivän antamat virikkeet toimitella. Sitten lakanapyykit pyörimään. Eivät ne kovin kauan kuivu, kun lattialämmitys antaa hieman puhtia ilman liikkeelle, ja ovi tietysti auki. Huoneilma saa hiukan lisää vesihöyryä. Se onkin nyt ollut aika kuivaa, sen huomaa, kun kaikki vaatteet kantavat pinnassaan koristeina hiuksia ja koirankarvoja, jotka eivät sitten helpolla irtoakaan. Ja tunnin päästä on uusi kuorrutus, jos entiset saa jotenkin siirrettyä roskis-osastolle.


Luulin jo, että yöpakkaset olisivat päättyneet, mutta niin vaan meidän mittarissa kuitenkin aamulla komeili -1C. Pääsiäisen symboli täyskuu pilkotti vielä viiden aikaan puunlatvojen rajassa, oli oikein juhlakasta mennä Tellan kanssa aamukäppäilylle kuuntelemaan mustarastaiden haikeita lauluharjoituksia. Eivät ne vielä oikein tosissaan kevättä julista nekään. Peippoja olen nähnyt jo parisen viikkoa ruokailemassa, mutta vaisua on vielä niiden ääntely.

Tieltä meidän puutarhaan päin
Ja maantielle. Reilu puoli metriä on kovaa kinosta jäljellä aurauspuolella.
Kuitenkin eilen päästiin päivällä pitkäksi aikaa jopa +16C lukemiin, ja olisi luullut, että lumet tuosta sujahtavat maanrakoihin moisella hekotuksella, mutta sitkasta on kinosten häviäminen, kun ei yhtään satele. Niissä paikoin, joihin aurinko varastoi lämpöä, kuten tiet ja seinustat, ovat tietysti hanget hävinneet, mutta pohjoiseen kääntyvillä rinteillä jopa aukeillakin on ihan talvista.

Kuvia eiliseltä reisulta kirkkomaalta ja sen lähistöltä seuraavaksi. Vain muutamalle haudalle oli tuotu narsisseja, ei ole vielä elävien kukkien aika, kun maa on roudassa.

Näyttää jo hyvin sulalta seurakuntatalon puoleiselta portilta tullessa.
Mutta etelälaita on hangen alla, kun viereinen metsikkö varjostaa.
Seurakuntatalon nurkalta Kymelle päin on talvista. On toki joessa jo sula kohta siellä jossain joutsenille uima-altaaksi.


Kun on tapana, että haudalle viedään narsisseja ennen pääsiäistä, päädyin eilen illan suussa tekemään "helle"päivän päätteeksi tätä askaretta. Mutta jään valtaa oli vielä liikaa. Iso kakku odotteli sulamistaan. Toiselta puolelta en saanut yhtäkään kulottunutta kanervaruukkua irti alustastaan, vaikka miten kiskoin. No tein sitten sellaisia ratkaisuja, jotka olivat mahdollisia. Laitoin ruukut jääpuolelle  odottelukoloihin, ehkä viikon päästä saattaa olla mahdollista tehdä enemmän.


Sain sentään harakuokalla koivuista varisseet oksat irti nurmikosta. niitä oli melko lailla, että kukkakassi tuli ihan pullolleen silppua. Eipä ollut vielä biojätteen laatikkoakaan vielä tuotu hautausmaan jätepisteille. Isommat karahkat olivat kuokkani kanssa samassa kädessä, kun menin jätelaatikolle, ja poistuttuani autolle ihmettelin tyhjiä käsiäni, kun kuokkaa ei sitten ollutkaan missään. No, olinkin pudottanut sen loppujätelaatikkoon.

Onneksi se ei ollut ihan tyhjä, että yletin onkimaan aarteeni takaisin. Sehän olikin ainoa, jota ei olisikaan voinut panna biojätteeseen? Mutta ei se mitään jäteluokkaa vielä ole, sillä on vuosien ura vielä edessä. Kuokka saa asua autossa, jos tulee reisua vielä joskus Janakkalan haudoille, siellähän seurakunnan osuus haudan hoitoon alkaa vasta kesäkuussa.


Hautasin tuon kassin sisältöineen kuitenkin loppujätelootaan, nehän menee yleensä polttoon. Kyllä risu siinä palaa kuin muovikin.

Vierashuoneen ikkunasta kurkattuna näkyy kuukaudessa tekeytynyt polun alku. Urakkaa on noin 60% jäljellä polun koko mitasta.
Meidän pation laatoilla on kuukausi sitten alettu tehdä polun tapaista nuohoojan homman kulun luistamiseksi, mutta melkein samassa jamassa ollaan vieläkin. Nuohoojan työkin on siirtynyt, nyt on arvio, että pääsiäisen jälkeen menee. Tänään on varmaan haettava taas perunakuokka ja lapio tallista lopun polun tekemiseksi. Pohja tuntuu olevan umpijäätä, sen päällä tiukkaa hankikantoa reilut parikymmentä senttiä.


Etupihan kukka"loisto" perustuu nyt ruukkuihin. Niissä on etupäässä kestokukkia, vaikka ovat jo kyllä sulaneet niin, että kanervat sai irrotettua. Orvokkiamppeleitakin jo oli eilen myynnissä, jos vaikka rohkenisi.

Näin kyllä hiljattain piharemonttiohjelmassa sellaisesta innovaatiosta, että laattoja voi myös maalata. Mutta se vaatii aika hyvät pesut alle. Luulenpa, että avotaivaan alle se ei sovi, siinä on liikaa vuotuista rasitetta lumen, jään ja hiekoitusten takia. Meillä ei ole painepesuriakaan, ja tuskin sekään irroittaisi kaikkea historiaa ja ennenkaikkea sammalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti