lauantai 11. kesäkuuta 2011

Mattopyykin aika alettu

Tällä viikolla ovat putkahtaneet kukkaan lähes kaikki pensasruusuni, ja kun on näin kuumia päiviä, kukinnasta tulee hyvin lyhyt. Juhannusruusukin on kukkinut jo alkuviikosta, joten nimestään eli juhannuksesta se on kaksi viikkoa edellä.
Vuosi sitten keväällä listin kaikki talonseinustan pensaat alas ikkunaremontin tieltä. Tämä kasvi on toipunut parhaiten, mikäs tässä lämpimällä länsiseinustalla ollessa!
On päästy kesän kohokohtaan, kun on ensimmäinen pesty mattosatsi kuivumassa. Tyttärentytär Emmi pyörähti tänne eilen ja sovimme, että yritetään rynnistää aikaisin aamulla hommiin, jotta matot voisivat nauttia hellepäivästä mahdollisimman pitkään. Olimmekin jo ennen kahdeksaa töissä! Oli aivan uskomaton tuuri, sillä leveän maton pesupaikka tuli juuri vapaaksi, ja muuten oli vapaana kummallekin kapean maton pesupaikka. Ensimmäiseksi tulleet lopettelivat juuri hommiaan, joku oli jo poistunutkin. Mekin olimme kotimatkalla jo yhdeksältä.
Minä lyhytkasvuinen tarvitsen tuolin maton pujottamiseen pyykkitelineen kehykselle!
 Täällä Urajärven rannalla on saatu pestä jo parikymmentä vuotta hyvissä olosuhteissa, kun kunta teetti pesualtaat ja pesuvesi menee putkistoon. Vahvat metalliputket sallivat mattojen valuttamisen myös pidempään. Jokunen vuosi sitten saatiin myös kuivausprässi eli n. 2 m leveä mankeli, jolla saa enimmät vedet kierretyksi pois. Olen yleensä tuonut heti takapaksissa mattoni kotinurkille jätesäkkeihin pakattuna, kun täällä on omat oivalliset kuivauspaikat muutamalle matolle kerrallaan, sen mitä nyt jaksaa pestäkin.

Tällä viikolla on pidetty kuumia kesäpäiviä ja kuivateltu lastulaatikoita autotallin edustalla. Lastuja tulee aika paljon klapikoneen työn tulokseksi. Risusavotasta pelastetut tikkupuutkin ovat ottaneet pressullaan aurinkoa tuloksellisesti, pian nekin saa laatikoihin. Ruohonleikkuri kävi oikein yön yli tohtorissa, mutta vielä on liian kuumaa sen kanssa ahertamiseen, sillä ruoho on venähtänyt aika korkeaksi. Pian se aika koittaa, ensi viikolle on ennustettu kymmentä astetta alempia lämpötiloja. Nyt keskitytään veden annosteluun, kasveille ja koiralle.

Tuuletusikkunat raollaan, mutta ennenkaikkea sälekaihtimet eteenkäännettyinä, päivällä auringonpuolella, ja hirsitalo ei niin helposti kuumenekaan. Paras vilvoittelupaikka on pohjakerros, jossa lämpötila ei yleensä nouse kuin hieman yli 15 asteen kesälläkään. Yläkerran huoneet ovat lämpimimmät kesällä, kun ulkokatto ei ole kaukana.
Wilmakin kävi keskiviikkona koiratohtorissa Kouvolassa, saatiin ostaa sampoota ja silmätippoja ja ennen juhannusta mennään vielä toinen kerta, jolloin hieman enemmän tutkimuksia ja toimenpiteitä. Reippaasti koira jaksoi kuuman päivän matkat ja odotushuoneen monet uudet asiat. Illalla saatiinkin seuraksi vanhat siskot Tiitu ja Tella, yönylikylään, joten koiranruokakin maittoi Wilmalle vaihteeksi, kun muutkin söivät. Wilma on lisännyt toivelistaansa keitetyt kananmunat ja tonnikalahiutaleet, tietysti siksi, kun niitä oli minunkin ateriallani!

Autotallin itäseinustalle istutettu mini-kiivi 'Annikki' kasvaa hyvin ja on alkanut kukkia sekin.
Huomenissa meille tulee musiikkijuhlien taiteilijoita viikoksi majoitukseen kaksin kappalein, siksi on myös ollut hieman perusteellisempaa siivousta vireillä pitkin viikkoa, että saapujat tuntevat olonsa toivotuiksi. Myös on oltu valmistelemassa kesäteatterikahvituksia museonmäellä, sillä viikon päästä alkaa näytäntökausi, jota kestää lähes heinäkuun puoliväliin asti. Kyläläiset viettävät aikaansa kotonaan ja laittavat nurkkiaan kuntoon, sillä kulkijoita riittää! Kunnan yhdistykset hoitavat kesäkahvilaa vuoroviikoin, tai oikeastaan puoliviikoin, sillä kahvilanpitäjiksi halukkaita on ollut runsain määrin. Laskimme muutama vuosi sitten, että keskimääräinen kesäkahvilan kävijämäärä hipoo kahtasataa päivässä, kun rakennuksessa, vanhalla kansakoululla on taidenäyttelytilat,  Käsityöläisten puoti ja Värikeskus saman kahvilan ulko-oven takana, ja kaikki sisään tulleet lasketaan kahvilahenkilöiden toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti