sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Helluntaivieraita

Ensi syksyn kirsikkasato on ehtinyt kuvan osoittamaan vaiheeseen, puu on täydessä kukassa. Löysin läheltä uuden siementaimenkin viikolla, tuleekohan siitä vanhalle puulle seuraa, kun juurivesoja ei näytä ilmaantuvan? Vai olisiko käytävä taimikaupassa, kun nyt ei ole tällä puolen enää yhtään omenapuuta, koristeeksi hankittu punalehtinen taimi näyttää suuttuneen myyrien myllerrykseen, ei ole auennut yhtään silmua.

Vuosi on edennyt niin pitkälle, että pitäisi alkaa kylvöjä, koska ennusteen mukaan on tulossa kosteita ja viileähköjä aikoja seuraavalle viikolle. Jo huomiseksi on yksi sade tulossa, joten kaipa sitä on helluntain illan virkisteeksi käytävä siementen piilotuksessa. Varovasti vaan, jokunen siirrettävien taimien rivi, sillä herneitä ei näy olevan varattuna. Kesä etenee nyt rajua vauhtia, jättitatar on edennyt jo metrin mittaan.
Sain tietysti Tellan viikonlopun vieraaksi, ja hänen mukanaan monet kuviot, mutta yllättävin kaikista tämänkertaisista on Tellan omakeksityt sipsit. Ne ovat nimittäin muurahaiset, joita hän etsii sekä kukkapenkeistä että hietikolta, ja ilmiselvästi nauttii pikku kirpeydestä? Tellan kanssa on kasteltu kukkaistutuksia ja pesty yläkerran ikkunoita.

Lisäksi on tullut suuri joukko muuttolintuja tällä viikolla. On kivaa ulkoiluttaa koiraa, kun joka puolella kuuluu lintujen ääniä. Vierastulvan aloitti jo viikko sitten punavarpunen, sitten seurasivat pensaskerttu ja leppälintu, eilen oli äänessä jo lehtokerttukin. Satakieltä, mustapääkerttua ja sirittäjää ei kuitenkaan kuulu vielä. Nyt ei siis passaa koskea oksakasoihin eikä muutenkaan pöyhiä liikaa, koska pesäpaikoilla on kysyntää. Siilikin varmaan hoitelee kohta vauvoja, ei auta kunnostaa lehtikompostejakaan.
Sain eilen terveiset rakupolton tapahtumasta Perheniemestä, jonne en sitten ehtinytkään, Päivi vei mukanaan pari savityötäni, joten kotiin tuli nyt uusi siilivauva ja aluslautanen. Raparperinvarret ovat jo meilläkin ehtineet piirakka-asteelle, joten tänään on sitä jälkiruokaa.
Puunkaatoprojekti on nyt kokonaan ohi, sillä kaikki tikkupuukasatkin parkkipaikan tienoista on korjattu maanantaina, jolloin kävi myös KSS-Energian edustaja vaihtamassa sähkömittarini etäluettavaan sellaiseen. Oksanpätkiä on nyt kuivumassa noin metrin korkuinen pino, ja ne siirtyvät syyskesällä jo kuivan puun varastoon tuohon seinän taakse. Lastu- ja hakelaatikot ovat jo tehneet siirtomatkan sisään.
Pressun alla kuivuu vielä osa pienemmästä oksasilpusta, jotka saa tallottua tiuhemmaksi massaksi, kunhan kuivuvat vielä jonkin aikaa; loppuviikon sade vaati peittoja, kohta käyn poistamassa ne tälle päivälle.

Jalavan rungonpätkän alle on tuotu neljä litteähköä harkkotiiltä, joista tulee sille jalat, kunhan nyt ensin keksitään, mihin penkki on parasta laittaa.  Kohta voi harkita jo ruohonleikkurin ulkoiluttamistakin, sillä keltavuokko alkaa siementää.
Hyvää helluntaita ja alkukesää kaikille puna-ailakin ja puistolemmikin kera!            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti