lauantai 26. tammikuuta 2013

Talven puoliväli jo takana

Muinainen ajantieto määrittelee talven keston Paavon päivän mukaan: Päivää Paavalista, ja eilenhän se 25.01 oli, tänään päivä onkin jo 7 h 20 min. pitkä. Talven selkä on siis taittunut ja karhu kääntänyt pesässään kylkeä. Ilmastotieteilijät ennustavat vielä tuikeita aikoja tuleviksi kuukausiksi, kevät voi olla vielä kaukana. Kalliin päiväsähkön aikaa on vielä yli kaksi kuukautta, kesäkellolle käännetään vasta maaliskuun lopussa, siis pääsiäispäivänä. Nythän Golf-virta on aika heikko, ja syklonit kulkevat muutenkin etelämpänä, talvisateiden etelä-Euroopassa. Muutama vuosi sitten, 2010 ilmastotieteilijät selittivät kylmää ja pitkää talvea El Nïno-ilmiönä, joka muuttelee suuriakin merivirtoja voimaltaan ja reitiltään.
Päärynäpuiden mahtava kukinta, kuin luminietoksia, jäi mieleen alempana mainitulta matkalta, tämä näkymä oli Raijan kotikadun varresta maaliskuun lopussa 2010.
Viikko on mennyt uuneja lämmittäessä ja sähkölaskua päivitellessä. Alakerran varajääkaappi on pantu pois päältä, ja pakastimien sulatuskin on taas suunnitelmissa. Nythän sähkö on huisin kallista entisaikoihin verrattuna, kun sähköenergian lisäksi melkein toinen mokoma on ns. sähkönsiirtomaksua, ja lisäksi nyt maksetaan myös sähköveroa jonkin verran yli 2 snt kulutetulta kilovatilta. Sillloin kun aloin talon omistajan hommat tässä, ei ollut kuin ns. pääsulakemaksu ja sähköenergian hinta. No silloin ei kyllä vesisäiliökään lämminnyt kuin yöaikaan, joten vesi saattoi jäähtyä pattereissa kovina pakkaspäivinä iltaan tullessa, ja joskus ei riittänyt lämmin saunavesikään, kun oli useampi kylpijä.
Kolme vuotta sitten, vuonna 2010, valmistauduin ikkunoiden vaihtoruljanssiin juuri näin tammikuun lopulla. Yläkuva on tammikuulta 2010. Siinä näkyvät vanhat ikkunat! Alempi kuva on sitten remontin jälkeen, huhtikuun puolivälissä, kun palattiin matkalta. Ikkunain ympärillä olevat pielilaudatkin olivat saaneet entistä tyylikkäämmän ilmeen. Luottorakentajani Heikki oli tullut tammikuun lopussa kyläilylle, ja koska silloin oli suunnitelmissa Amerikan matka maaliskuun lopussa - huhtikuun alkupuolella, Heikki ehdotti, että remontti tehtäisiin silloin, kun talossa ei asuta, koska noinkin suuri homma, 24 aukkoa (22 ikkunaa ja 2 ovea) tekee talosta aika vetoisan! Kahdessa viikossa asia kuitenkin hyvin hoituisi, vaikka korkeaan taloon tarvitaan melkoisesti oheistoimintaa telineiden takia. Sisälläkin kuluu aikaa kulkemisissa, kun kohteena on oikeastaan 4 kerrosta.

Ikkunatilaus, lopulta Karelialta pantiin helmikuussa vetämään ja tehtaan edustaja kävi ottamassa tarkat mitat ja toiveet kustakin ikkunasta. Muitakin toimittajia oli kyselty, mutta koska Karelia oli suosittu täällä päin, päädyin samaan, koska silloin myös rakentaja tiesi, mitä odottaa, kun oli ennenkin samanlaisten kanssa askaroinut. Minun tehtäviini kuului järjestää esteetön kulku jokaiselle aukolle ja sen ympäristöön, piankos se tässä asuinkerroksessa olisi hoidettu, mutta varastovintin puolella oli uskomattoman paljon hommaa. Paljon tavaraa ylimmistä osista taloa siirtyi silloin ensin autotallin uumeniin, ja myöhemmin muualle kierrätykseen. Sitä työtä tein kyllä jo edelliskesänäkin, kun järjestelin vintillä ns. alavaraston puolta toimivaksi, siihen hupeni loppukesällä monta päivää.
Halli järjestettynä ikkunanvaihtoon. Kangaspuita en arvannut ruveta purkamaan, kun en ollut varma, voisinko enää niitä kasata takaisin, vanhat kun ovat.

Alavintin varastoa oviseinän puolelta järjestelyjen jälkeen. Tatun tekemät orret olivat hyvään tarpeeseen, kun ne ovat lujat, ja toisen puolen tavaratkin tulivat päälle. Ikkunoissa oli talveksi viritetty ohuesta dacronvanusta eriste, joka samalla oli näkösuojana. Ylä- ja alavintin välinen pohja menee yhden ikkunarivin puolivälistä, joten haastetta riitti uusia ikkunoita laittaessa. Kun ikkunat avautuvat sisään päin, niin tämä ongelmaikkuna ei siis niin vaan aukene, jos ei lattiaan tehdä koloa. 
Helmikuu oli vielä niin kylmä, etten alkanut kylmän vintin hommiin, mutta yläkerran kesähuoneiden osuuden ja talon pohjakerroksen kuitenkin sain jo tehtyä. Maaliskuussa sitten oli otettava varastoalue tosissaan, ja puoliväliin kuuta mennessä paikat oli suurin piirtein käyty läpi ja etsitty ongelmakohdat. Liika tavara ei enää voinutkaan olla autotallissa, koska sinne piti järjestää tilaa tulevalle ikkuna- ja ovilähetykselle, että olisivat suojassa sateilta. Ovet tulivatkin jo maaliskuun puolivälin jälkeen. Niinpä kaikki kierrätys- ym. materiaali muovisäkkeihin ja pressun päälle ja alle autotallin nurkille. Kekoja tuli puolenkymmentä. Uutta lunta sateli tuolloin tällöin niiden päälle. Vaikutti hurjalta!
Lumityöt talon itäpuolella maaliskuun 26. 2010. Puolivälissä maaliskuuta oli suojaviikko,
Oli vielä ulkopuolen esteetön kulku, se tarkoitti lumilapiota ja nöyrää selkää, sillä talon ympärille tulisi rakennustelineet, joten ensin lumet pois, sitten pensaiden ja muiden kasvien kohtalosta päättämään. Tämä asuinkerroskin oli selviteltävä. Huonekasvit menisivät muovin alle suojaan yhteen kamariin siksi aikaa, kun siellä työskenneltäisiin. Sain hommat päätökseen maaliskuun viimeisellä viikolla, ja matkavalmisteluihin voi sitten syventyä muutamaksi päiväksi! Oli tosi mukavaa lähteä reisuun. Työtä oli paiskittu sen edestä.

4 kommenttia:

  1. "Jos ei pauka Paavalina eikä kylmä kynttilänä, niin ei kelpoa kesästä." Tänään ei ollut ihan paukkupakkasia mutta miinuksella kuitenkin. Tuo ikkunanvaihto oli tosi iso ruljanssi valmisteluineen.

    VastaaPoista
  2. Voi että oli varmaan hurjasti selvitettävää niissä eri vinttikerroksissa. Minulla ei edes koskaan ollut juuri aavistustakaan, mitä niissä tavarakasoissa piileskeli. Tämä oli siis n. 1960 eteenpäin. Kun olin ihan pieni, tuntuu siltä, että siellä alavintillä oli ehkä jauho- ym. varastoja?

    VastaaPoista
  3. Joo. Niistä alavintin varastoista en tiedä, mutta kun sain ruveta talon omistajaksi 1983, Elsalla oli kuivamuonavarasto siinä nykyisessä Ullanhuoneessa. Siellä oli sokeria ja jauhoja, kun yläkerrassa ei ollut hiiriä juuri koskaan. Silloin kun talo oli meillä kesämökkinä, hiiriä oli ylhäällä kerran ainakin, ne söivät kuivakukkina olleet emmervehnän tähkät vaasista ja piilottivat loput asuinkerroksen mehikasvin (ns. rahapuu) ruukkuun. Tuo kasvi kuoli, ja jyväkätkö löytyi juuriston alueelta.

    VastaaPoista
  4. Ensi keväänä pitäisi vielä mennä sinne ylimmän vintin purujen joukkoon mylläämään, josko löytyisi pienten tummanruskeiden tuolien osia, kun olisi kaksi korjattavaa vielä niiden kahden entisen lisäksi, jotka nyt ovat Ullalla entisöinnin jälkeen. Taitaa löytyä vielä nuotiokelpoista tavaraa sieltäkin, ja jos samalla etsisi sitä Vierulan kastemekkoa...

    VastaaPoista