Terttu on suomalainen nimi, ensi kerran esitetty nimeksi 1879, ja kun se tuli 1920-luvulla almanakkaan, se oli jo yleistynyt. Terttu on kasvitermi ja merkitsee kukintoa, jossa yhteen keskirankaan kiinnittyy useita kukkia kuin lehtiä varteen, viimeinen päähän. Sellaisia kukintoja on esimerkiksi tuomella ja herukoilla. Mutta paremmat yhteydet lienee kuitenkin vanhempaan suomalaiseen etunimeen Kerttu, joka on eurooppalaisen Gertrud-nimen suomalainen vastine, ja on meillä vanhin kristillisperäinen, jo 1200-luvulla käytetty nimi. Eihän siinä ole Terttuun kuin yhden kirjaimen ero.
Minun näkökulmastani kuuluisin Teresa on tietysti Äiti Teresa, jolle annettiin 1979 Nobel-palkinto elämäntyöstään. Teresa oli makedonianalbaani, jonka elämäntyö tapahtui pääosin Kalkutassa köyhien auttajana. Hän eli 1910-1997, eli oli vanhempieni ikäluokkaa. Varsinkin 1980-luvulla hänestä kirjoitettiin paljon, ja teresanpeitot olivat oikea kansanliike neulojille, koululaisista eläkeläisiin.
Teresanruusu alkaa kukkia yhtaikaa Campanula tracheliumin kanssa. Kukkien korkeus toisena kesänä oli n. 70 cm. Tämä kuva on vuodelta 2008. |
Syntymäpäiväsankari tarkistaa päiväpeitteen ojennuksen. |
Krookusten kukat lakastuvat ja scillat puskevat esiin, kohta vuorossa narsissit. |
En sitä silloin illalla enää mennyt etsimään, mutta aikaisin sunnuntaina kävin viimeisiä haravointijälkiäni tarkastelemassa. Sanomattakin on selvää, ettei mitään löytynyt. Hieman harmitti, kun oli lahjaksi saatu koru. Myöhemmin harmitti enemmän, kun selvisi, että kuumia hiukkasia oli purkautunut koko etelä-Suomeen, ja siinä olin niitä kuivia lehtiä koko päivän pöllytellyt. Montakohan hiukkasta oli tullut kohdattua? Mitä siitä seuraisi? Ja mitä seuraisi nuorimmaiselle, joka tuolloin vasta kymmenvuotias?
Onni onnettomuudessa oli, ettei ollut satanut, koska hiukkaset kohosivat ylempiin ilmakehän kerroksiin ja tulivat sateen mukana alas, ja mieleni muuttui vuosien mittaan rauhallisemmaksi, kun mitään ei tullut havaituksi. Nuorimmainenkaan ei ollut koko päivää ulkona, kun oli piirustusikä meneillään. Lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin löytyi sitten korvakorukin, mutta ei lainkaan sieltä, missä kuvittelin sen kadonneen. Koru oli istua nököttänyt toisaalla olevassa kaupunkiasunnossani, ikkunan alla olevan jalkalistan päällä, lämpöpatterin putken takana. Noloa tietysti myöntää, etten paremmin ollut siivonnut, mutta imuria oli tuohonkin koloon osoitettu useammankin kerran, mutta mattosuulakkeella.
Löytöaikaan 2005 suunnittelin asunnon myyntiä ja halusin tehdä siistimpää jälkeä, ja maalasin siksi jalkalistat ehomman näköisiksi. Miten korvakoru sinne kätköön oli joutunut, jäi epäselväksi, mutta paras teoria oli, että pipoa riisuttaessa langat ovat tarttuneet korvakoruun ja koru on tullut mukaan. Ja jos märkää pipoa on tavalla tai toisella pudisteltu, se on saattanut singahtaa irti päähineestä. Mutta lentävän korvakorun liikeradat olisi ollut mukava nähdä, eteisestä kulman taakse ja olohuoneen perimäiseen nurkkaan.
Hyvä tarina tuo korvakorujuttu! Niinkuin sanon, kun minulta (usein) jotakin häviää, kyllä ne loytyy taas, vaikka siihen vuosia menisikin!
VastaaPoistaToivottavasti tää kommentointi taas onnistuu, kun muutamia päiviä sisäänkirjoittuminen oikutteli. Luulen kyllä että se oli mun koneesta kiinni.
Kotona ollaan, ja täälläkin kommenttien laitto on yksinkertaisempaa. Sinä olet jostain syystä kadonnut tontin lukijaryhmästä? Tilalle olen saanut toista lukijaa (tyty) kaksi kertaa, ehkä vika on bloggerilla, eikä ehkä sun koneesta lainkaan.
VastaaPoistaHienoja kuvia tässä päiväytyksessä ja muuissakin! En voi uskoa vieläkään, miten mahdottoman (ja hienon) salaojahomman teit Mikkelissä!
VastaaPoistaLuulen, että ongelmat voivat olla Googlessa -- minulla ainakin on taas ongelmia sisäänkirjottautumiseen.