lauantai 1. lokakuuta 2011

Lämmin lokakuukin?


Eilen saatiin uusi lämpöennätys, kun lounaasta voimakkaan tuulen saattelema ilmamassa sai mittarit kipuamaan jopa yli 20 asteen, rannikolta ainakin Salpausselkään asti. Oli ihan pakko panna autonikkuna auki, kun tuntui, että hellekesä! Tänä aamuna oli siirretty turvallisempaa +10-asteista tilalle, ja tuntuu se siitäkin vielä jäähtyvän. Nyt tuulee melkeinpä pohjoisesta. Pyykit kuivuvat! Hanhet tietävät, että muuttoajat ovat käsillä. Viikolla jo nähtiin Jaalassa yksi parvi, ja tänä aamuna noin kuuden aikoihin, kun oli vielä melko pimeää koiralenkillä, kuultiin meidänkin kylällä hanhiparven rupattavan jo korkealla. Puiden lehdet ja lenninsiipisiemenet tulevat massoina alas, pian on aika lehtiharavalle. Tonttini on kuin mikäkin lentokenttä, kun lukuisat lintuparvet ruokailevat mahojaan pulleiksi.


Ollaan Wilman kanssa harjoitettu kotiseutumatkailua, nimittäin torstaina käytiin Kausalassa tilaamassa pikkutassujen iloksi yläkerran rappuihin neulahuopapalaa (joka kyllä palasteltiin kotona saksilla). Ei tahdo nimittäin hänen armonsa jalka pitää rappujen liukkaassa puupinnassa. Lisäksi ajeltiin Jaalan kirkolla, jossa kohteemme oli Trim-Mari, ja niin saatiin Wilman naama taas enemmän puudelimaiseksi. Tässä kuvassa Wilma tuli laskemaan loimen lankoja, kun askartelin autotallissa loimenteossa.
 

Päädyin pitkien pohtimisten seurauksena eilen saaliloimien tekoon, kun ilmat kuitenkin pian viilenevät pysyvästi, ja saaliloimen teko on pitkällinen prosessi ja autotallihan ei ole järin lämmin. Tein ensin valkopohjaisen raitaloimen, seuraavaksi vihreäpohjaisen punaisin maustein. Valkopohjainen kudotaan lämpimänvärisillä itse värjätyillä langoilla. Toinen loimi kudotaan pääasiassa harmaalla: tuli nimittäin tilattua vuosi sitten tarjouslankaa Pirtin kehräämöltä, joka olikin liian paksua ollakseen loimilanka, joten päädyin tekemään värillisestä Floricasta loimet, ja niitä lankoja oli jäännöksinä ja tarjousostoina jo ennestään lähes riittävästi.Nyt näillä näpräilee monta viikkoa syksyllä, jos pakkaskausi pysyy kaukana, että tarkenee yläkerrassa. Tosin poppanaloimikin on vielä kesken.


"Kasvihuone" on sekin nyt enää muisto, irrottelin muovit tukiseipäistä ja nyt muovit saavat helmoistaan kuivahtaa ennen varastoon siirtämistä. Varmaan kurpitsakin kohta matkustaa säkkeineen alapihan kompostille.
Muuten viikko on sujunut vaihtelevasti: sain ihan itse vaihdettua ADSL-modeemin tietokoneen apulaiseksi, kun entinen alkoi jo osoittaa väsymisen merkkejä. Vaihto sujui, kun uusi oli lähes entisen kaltainen,ja sain neuvoja sekä kauppiaalta että lähipiirini avustajilta. Se toki ei ollut vaikeaa, että piuhat menivät kohdalleen, mutta huoletti, jos kone alkaa arpoa mulle ratkottavaksi asennukseen liittyviä kysymyksiä, joihin en tietty osaisi vastata. No onneksi se oli vähäongelmainen, koneeni halusi vain tietää, olenko koti- vai firmakonetta laittamassa.

Amurinviinin syksyä, ei tullut sillekään lämpimyyden takia punaista ruskaa, vaan taivutaan kohta ruskeaan..
Nyt on valoisuuden suhteen paras aika vuodesta päivisin, jos on aurinkoista kuten tänään. Auringonvalo tulee vinommin kuin kesällä ja kellastuneet lehdet heijastavat keltaista valoa sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti